Kongresi i Vjenës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Kongresi i Vjenës u hap me 18 shtator 1814 dhe u mbyll më 9 qershor 1815 dhe u quajt Epoka e Restaurimit. Kongresi kishte për qëllim të freskoj kufijtë e vendeve në Evropë dhe të rregulloj konflikte për tokat nën Evropë edhe jashtë Evropës. Pas fundit të Perandorisë Franceze që kishte në krye Napoleon Bonapartin ne 1799-1804 ,kufijtë e monarkive evropiane kishin ndryshuar rrënjësisht.Mbretërit evropianë donin të ndanin kontinentin evropian sipas interesave të tyre.Për të mos shkaktuar konflikte të tjera që dobësonin ekonomikisht mbretëritë evropiane,u mblodhën përfaqësues të shteteve evropiane në vitin 1814 në Vjenë,një kongres,që kishte si çështje ndarjen e duhur për shtetet evropian. Ne kongresin e Vjenes moren pjese fuqite e medha fituese ,te cilat luajten rolin kryesor si : Anglia,Prusia,Austria dhe Rusia .Në Kongresin e Vjenës,u mblodhën nga një përfaqësues nga çdo shtet evropian,për të diskutuar ndarjen territoriale të Evropës.Rolin kryesor në këtë kongres e luajtën Anglia,Austria,Prusia dhe Rusia.Përfaqësuesit u ngritën debat mbi plaçkën e luftës,të cilët Napoleon Bonaparti I humbi,të cilat ishin territori,pasuritë etj.