Kordofone

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Instrumentet kordofone janë ato në të cilat tingulli prodhohet nga dridhja e telave të tensionuar. Vargu sa më i gjatë dhe i trashë, aq më i ulët është zëri. Telat mund të jenë prej materialeve të ndryshëm. Më parë, ata përdorën qime kali, fije mëndafshi dhe zorrët e kafshëve për prodhimin e tyre; sot, përdoren tela najloni ose metalikë të mbështjellë.


Tingulli mund të prodhohet duke fërkuar telat me hark, si në një violinë; goditja e telave me disa mekanizma, siç janë çekiçet e mbuluara me ndjerë, në rastin e pianos; ose trokitje, si në kitarë.

Tingulli modifikohet duke shkurtuar gjatësinë e telave duke i shtypur me gishta, si në një violinë ose kitarë, ose duke përdorur tela me madhësi të ndryshme që goditen nga tasta të ndryshëm, siç është rasti me një piano.