Korridori 8

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Korridori i tetë është rruga që kalon nga Durrësi dhe përfundon në ShqipëriQafen e Thanës.

Hekurudha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kompania bullgare "Evrotransproekt" po bën kërkime paraprake dhe draftin e parë te linjës hekurudhore nga Kërçovë në kufi me Shqipërinë.

Kompania dhe drejtori i kompanisë shtetërore të infrastrukturës hekurudhore Besir Deari kane nënshkruar të projektin. Zbatimi do të kushtojë rreth 1 milion EUR, gjysma e të cilit është siguruar nga ana e buxhetit vjetor dhe pjesa tjetër do të ndahen në vitin 2010.

Hulumtimi dhe projekti duhet të jenë të gatshëm për një vit. Pastaj do të jetë e terrenit shpronësuar. Qeveria ka në plan për ndërtimin e linjës hekurudhore midis viteve 2012 dhe 2014 dhe është vënë në veprim në vitin 2015.

"I linjës hekurudhore nga qyteti i Kërçovë të kufirit shqiptar është pjesë e Korridorit hekurudhor numri 8, i cili lidh Shqipëria, Maqedonia dhe Bullgaria, nga porti i Durrësit në portin e Varnës. Në Maqedoni Korridorin 8 është që të kemi 309 km linjë hekurudhore. 152 km prej tyre janë ndërtuar, nga Kumanovo në Kërçovë,

Hekurudhat e Maqedonisë - thotë Infrastruktura e tjera 157 km nga Kërçovë në Shqipëri dhe nga Kumanova në Bullgari janë pjesë e qeverisë së planeve investuese. Aktualisht, një projekt që është duke u zhvilluar për ndërtimin e linjës nga Kriva Pallanka në Bullgari.

Bisedimet me kompanitë e ndërtimit janë në proces për të siguruar vazhdimësinë e linjës të lindor fqinj. Evrotransproekt vëren se ka përvojë si ajo është ndërtuar në përputhje në Bullgari. Në tenderin e hekurudhën maqedonase ajo i dha ofertën më fitimprurëse. Ka pasur katër të tjera të kompanive të huaja dhe vendore tre ato.