Korsia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rruga Dixon Lane.

Në transportin rrugor, një korsi është pjesë e një rruge që është caktuar për t'u përdorur nga një linjë e vetme automjetesh për të kontrolluar dhe drejtuar drejtuesit e mjeteve dhe për të zvogëluar konfliktet në trafik. Shumica e rrugëve publike (autostradat) kanë të paktën dy korsi, një për qarkullim në çdo drejtim, të ndara nga shenjat e korsive. Në rrugët me shumë korsi dhe rrugët me dy korsi më të ngarkuara, korsitë përcaktohen me shenja të sipërfaqes së rrugës. Autostradat kryesore shpesh kanë dy rrugë me shumë korsi të ndara nga një mesatare.

Disa rrugë dhe ura që mbartin vëllime shumë të ulëta trafiku janë më pak se 4.6 metra të gjera dhe janë vetëm një korsi e gjerë. Automjetet që udhëtojnë në drejtime të kundërta duhet të ngadalësojnë ose të ndalojnë për të kaluar njëra-tjetrën. Në zonat rurale, këto shpesh quhen korsi fshati. Në zonat urbane, rrugicat shpesh kanë vetëm një korsi të gjerë. Rrugët urbane dhe periferike me një korsi shpesh janë të përcaktuara për trafik me një drejtim.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]