Kortizoli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kortizoli është një hormone steroidale e prodhuar nga kora e sipërme e mushkërive (gjëndrave nadore) në organizmin e njeriut. Është një nga hormonet kryesore të stresit dhe ndikon në reagimin e trupit ndaj situatave stresante. Kortizoli lëshohet në përgjigje të stimuli stresorëve fizikë dhe emocionalë, siç janë ankthi, frika, gjumi i keq, infeksionet, traumat, etj.

Funksioni i kortizolit është të rregullojë metabolizmin e karbohidrateve, yndyrnave dhe proteinave. Ai ndihmon në rritjen e nivelit të sheqerit në gjak dhe zvogëlon inflamacionin në trup. Kortizoli gjithashtu përmirëson funksionin e sistemit imunitar dhe ndihmon në menaxhimin e presionit të gjakut.

Megjithatë, një prodhim i tepërt i kortizolit për një kohë të gjatë mund të ketë efekte negative në trup. Një nivel i lartë i kortizolit mund të shkaktojë probleme si rritje e peshës, rënie e densitetit të eshtrave, tensioni i lartë i gjakut, dobësi muskulare, ndryshime në ciklin menstrual, ankth dhe depresion.

Në përgjithësi, kortizoli është një hormone e rëndësishme për reagimin e trupit ndaj stresit, por duhet të mbahet në nivelin e duhur për të ruajtur shëndetin e përgjithshëm. Nëse keni shqetësime lidhur me nivelet e kortizolit tuaj, është gjithmonë e mirë të konsultoheni me një mjek për vlerësimin dhe këshillimin e duhur.