Jump to content

Krimet e luftës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një ushtar amerikan duke vëzhguar viktimat e masakrës së Malmedit (17 dhjetor 1944), ku 84 të burgosur të luftës amerikane u vranë nga Waffen-SS në Belgjikë

Një krim lufte është një shkelje e ligjeve të luftës që krijon përgjegjësi penale individuale për veprimet e luftëtarëve në veprim, të tilla si vrasja e qëllimshme e civilëve ose vrasja e qëllimshme e të burgosurve të luftës, tortura, marrja peng, shkatërrimi i panevojshëm i pronës civile, dhuna seksuale gjatë luftës, plaçkitjet dhe për çdo individ që është pjesë e strukturës komanduese që urdhëron çdo përpjekje për të kryer vrasje masive duke përfshirë gjenocidin ose spastrimin etnik, mosdhënien e asnjë lagje pavarësisht dorëzimit, rekrutimin e fëmijëve në ushtri dhe shkeljen e ligjit. dallimet ligjore të proporcionalitetit dhe domosdoshmërisë ushtarake.

Koncepti formal i krimeve të luftës doli nga kodifikimi i së drejtës zakonore ndërkombëtare që zbatohej për luftën midis shteteve sovrane, siç është Kodi Lieber (1863) i Ushtrisë së Unionit në Luftën Civile Amerikane dhe Konventat e Hagës të 1899 dhe 1907 për ndërkombëtare lufte. Pas Luftës së Dytë Botërore, gjyqet për krime lufte të liderëve të fuqive të Boshtit vendosën parimet e ligjit të Nurembergut, të tilla si që e drejta penale ndërkombëtare përcakton se çfarë është një krim lufte. Në vitin 1949, Konventat e Gjenevës përcaktuan ligjërisht krimet e reja të luftës dhe vendosën që shtetet mund të ushtrojnë juridiksion universal mbi kriminelët e luftës. Në fund të shekullit të 20-të dhe në fillim të shekullit të 21-të, gjykatat ndërkombëtare ekstrapoluan dhe përcaktuan kategori shtesë të krimeve të luftës të zbatueshme për një luftë civile.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjenocidi

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]