Jump to content

Kriptodepresioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kriptodepresioni

Kriptodepresioni është thellim (grope) i mbushur me ujë, sipërfaqja e të cilit është mbi nivelin e detit ndërsa fundi nën nivelin e detit. Flala kriptodepresion rrjedh nga fjala greke kripto, çka do të thot i fshehur ose i mbuluar, dhe nga fjala depresion , që në gjeografi ka kuptimin e termit e nën nivelit të detit. Kriptodepresione kryesisht janë liqenet. Kriptodepresioni më i madh në botë është liqeni i BajkalitRusi dhe Liq eni i Shkodrës.