Kristian Gotfrid Erenberg

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Christian Gottfried Ehrenberg (19 prill 1795 - 27 June 1876), gjermanisht natyralist, zoologu, anatomist krahasuese, gjeolog, dhe microscopist, ishte një nga shkencëtarët më të njohur dhe produktive të kohës së tij.

Koleksionet e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

I biri i një gjyqtari, Christian Gottfried Ehrenberg ka lindur në Delitzsch, pranë Leipzig. Ai së pari studioi teologji në Universitetin e Leipzig, atëherë mjekësi dhe shkencat natyrore në Berlin dhe u bë një mik i explorer famshëm Alexander von Humboldt. Në 1818, ai përfundoi disertacionin e doktoraturës mbi kërpudhave, Sylvae mycologicae Berolinenses.

Në 1820-1825, në një ekspeditë shkencore në Lindjen e Mesme me mikun e tij Wilhelm Hemprich, ai mblodhi mijëra mostra të bimëve dhe kafshëve. Ai hetoi pjesët e Egjiptit, shkretëtirën e Libisë, luginën e Nilit dhe brigjet veriore të Detit të Kuq, [1], ku ai bëri një studim të veçantë të koralet. pjesë më pas e Sirisë, Arabisë dhe Abisini janë ekzaminuar. Disa Rezultatet e këtyre udhëtimeve dhe të koleksioneve të rëndësishme që ishin bërë janë raportuar në nga Humboldt në 1826. Ndërsa në Sudan ai i projektuar rezidencë e guvernatorit lokal të Dongola, Abidin Beut.

Pas kthimit të tij, Ehrenberg botuar në disa gazeta insektet dhe koraleve dhe dy vëllime Symbolae physicae (1828-1834), në të cilën shumë veçoritë e gjitarët, zogjtë, insektet, etj, janë bërë publike. Vëzhgime të tjera i janë komunikuar shoqërive shkencore.

Fokusimi në organizmave mikroskopike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ehrenberg u emërua profesor i mjekësisë në Universitetin e Berlinit në 1827. Në vitin 1829 ai shoqëroi Humboldt përmes Rusisë lindore të kufirit kinez. Pas kthimit të tij ai filloi të përqëndrohemi studimet e tij në organizmat mikroskopike, të cilat deri atëherë nuk ishin studiuar në mënyrë sistematike.

Për gati 30 vjet Ehrenberg ekzaminuar mostrat e ujit, tokës, sedimenteve, defekt pluhuri dhe shkëmb dhe përshkruar mijëra specie të reja, në mesin e tyre flagjelatë njohur si Euglena, ciliates si Paramecium Aurelia dhe Paramecium caudatum, dhe shumë fosileve, në gati 400 publikime shkencore. Ai ishte i interesuar veçanërisht në një grup njëqelizore të protists quajtur diatometë, por ai gjithashtu studioi, dhe e quajti, shumë lloje të radiolaria, foraminifera dhe dinoflagellates.

Këto hulumtime kishte një ndikim të rëndësishëm në disa nga earths infuzor përdoren për lustrim dhe qëllime të tjera ekonomike; shtuan ata, për më tepër, në masë të madhe të njohurive tona të mikroorganizmave të formacioneve të caktuara gjeologjike, sidomos të shkumës, dhe detare dhe ujërave të ëmbla akumulime të. Deri Ehrenberg mori studimin nuk ishte e njohur se masa të konsiderueshme të shkëmbinjve janë të përbërë nga forma minutë të kafshëve ose bimëve. Ai gjithashtu tregoi se fosforeshencë i detit ishte për shkak të organizmave.

Ai ishte anëtar i Akademisë Mbretërore suedeze e Shkencave nga 1836 dhe anëtar i jashtëm i Shoqërisë Mbretërore të Londrës nga 1837. Në 1839, ai fitoi Medaljen Wollaston, çmimin më të lartë të dhënë nga Shoqëria Gjeologjike e Londrës. Ehrenberg u zgjodh anëtar i jashtëm nderi i Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave në 1849. [2] Ai vazhdoi deri në fund të jetës për të hetuar organizmave mikroskopike e det të thellë dhe të formacioneve të ndryshme gjeologjike. Ai vdiq në Berlin më 27 qershor 1876.

Pas vdekjes së tij në 1876, koleksionet e tij të organizmave mikroskopike janë depozituar në Muzeun für Naturkunde në Universitetin e Berlinit. E "Ehrenberg Collection" përfshin 40.000 përgatitjet mikroskop, 5000 mostra të papërpunuara, 3000 laps dhe bojë vizatimet, dhe rreth 1000 letra të korrespondencës. mbledhjen e tij të akrepa, dhe arachnids të tjera nga Lindja e Mesme, është mbajtur edhe në Muzeun e Berlinit.

Ai ishte gjithashtu fitues i parë i Medaljes Leeuwenhoek në vitin 1877.

Në vendlindjen e tij, Delitzsch, më e larta shkollore A-Level, "të Ehrenberg-Gymnasium" është emëruar pas tij. Studenti më i mirë i vitit shkollor merr Çmimin Ehrenberg dhe një bursë.

Ehrenberg Island në arkipelag Svalbard është emëruar pas Ehrenberg. [3]

Publikime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ehrenberg, C.G. (1828). Naturgeschichtliche Reisen durch Nord-Afrika und West-Asien në Jahren den 1820 bis 1825 von Dr. W.F. Hemprich und Dr. C.G. Ehrenberg. Historischer Theil. Ernst Siegfried Mittler: Berlin, [1].

Ehrenberg, C.G. (1828-1900). Symbolae physicae, Species: Christian Gottfried Ehrenberg # Symbolae physicae.

Ehrenberg, C.G. (1830-1836). Vorträge në der Akademie der Wissenschaften zu Berlin im Jahre 1830 -1836, [2].

Band 1: Organizimi, Systematik und geographisches Verhältniss der Infusionsthierchen. Berlin: gedruckt në Druckerei der Königlichen Akademie der Wissenschaften, 1830, [3].

Die geographische Verbreitung der Infusionsthierchen në Nord-Afrika und West-Asien, beobachtet auf und Hemprich Ehrenbergs Reisen, S. 1-20, [4].

Beiträge zur Kenntnis Organisation der der Infusorien und ihrer geographischen Verbreitung, besonders në Sibir