Kritika letrare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kritika letrare merret me vlerësimin e veprave letrare. Ajo ka funksionin e ndërmjetësuesit mes lexuesit dhe veprës. Lënda e kritikës letrare është: vlerësimi dhe cilësimi i veprave letrare nga Letërsia gojore dhe e shkruar, por edhe arti i të shprehurit të gjykimit mbi veprën letrare, mbi cilësitë dhe të metat e veprës, krahas me arsyetimin e gjykimeve tona, prandaj, kritika letrare ndikon mbi autorët, mbi lexuesit edhe në formimin e opinioneve.