Jump to content

Kroma e mollës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Venturia inaequalis
Venturia inaequalis

Kroma e mollës është një sëmundje e zakonshme e bimëve në familjen e trëndafilave ( Rosaceae ) që shkaktohet nga kërpudhat ascomycete Venturia inaequalis. [1] Ndërsa kjo sëmundje prek disa gjini bimore, duke përfshirë Sorbus, Cotoneaster dhe Pirus, ajo më së shpeshti shoqërohet me infeksionin e pemëve Malus. [2] [3] Simptomat e para të kësaj sëmundjeje gjenden në gjeth, lule dhe fruta të pemëve të prekura, të cilat zhvillojnë lezione të errëta, në mënyrë të çrregullt, pas infeksionit. [4] [5] Edhe pse kroma rrallë vret nikoqirin e saj, infeksioni zakonisht çon në deformim të frutave dhe rënie të parakohshme të gjetheve dhe frutave, të cilat rrisin ndjeshmërinë e bimës pritëse ndaj stresit abiotik dhe infeksionit sekondar. [6] Ulja e cilësisë dhe rendimentit të frutave mund të rezultojë në humbje të bimëve deri në 70%, duke paraqitur një kërcënim të rëndësishëm për përfitimin e prodhuesve të mollës. Për të zvogëluar humbjet e rendimentit në lidhje me kromën, kultivuesit shpesh kombinojnë praktikat parandaluese, përfshirë ato sanitare dhe mbarështimin e varieteteve rezistente, me masa reaktive, siç janë trajtimet me fungicide ose biokontroll, për të parandaluar incidencën dhe përhapjen e kromës së mollës në të korrat e tyre. [7]

Lesionet e kromës së mollës janë të dukshme në gjethe.

Kontrolli[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhur me kromën e mollës duhet pasur parasysh pozita, tipi i tokës, largësia e rendeve, kultivari dhe sistemi i kurorës. Duhet bërë plehrimin e ekuilibruar pasi plehrimet e tepruara me azot rrisin ndjeshmërin e mollës. Strategjia e kontrollit lidhet ngushtë nga : kushtet e kultivimit, faza fenologjike e pemës, prania dhe intensiteti i kromës në zonën në fjalë,. Mbrojtja intensive fillon në Pranverë, kur plotësohen kushtet për shkaktimin e infektimit dmth filonë me fryerjen e sythave deri nga fundi i Qeshorit periudhë kjo e prhapjes së askosporeve. Nëse infeksioni vazhdon kontrolli ndaj sëmundjes vazhdon deri në vjelje për të ruajtur gjethet dhe frutat nga infeksioni. Gjatë fazës së parë trajtimet bëhen çdo javë. Trajtimet gjatë vegjetacionit varësisht nga kushtet e shkaktimit të infeksionit përsëriten në afat 1-2 javë. Preparatet me baze: Cyprodinil, Difekonazol, Trifloksistrobin, Flusilozole, Propineb, etj. [6] [8] [7] [5] [4]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Apple Disease - Apple Scab". Penn State Extension (në anglisht). Marrë më 2020-02-18.
  2. ^ "Apple scab of apples and crabapples". extension.umn.edu (në anglisht). Marrë më 2020-03-09.
  3. ^ admin (2015-03-06). "Apple Scab". Center for Agriculture, Food and the Environment (në anglisht). Marrë më 2020-03-09.
  4. ^ a b Agriculture, Ministry of. "Apple Scab Management in British Columbia - Province of British Columbia". www2.gov.bc.ca (në anglisht). Marrë më 2020-02-02.
  5. ^ a b Gauthier, Nicole (2018). "Apple scab". American Phytopathological Society (në anglisht). Marrë më 2020-02-02.
  6. ^ a b Jha, G., Thakur, K., & Thakur, P. (2009). The Venturia Apple Pathosystem: Pathogenicity Mechanisms and Plant Defense Responses. Journal of Biomedicine and Biotechnology, 2009. doi:10.1155/2009/680160
  7. ^ a b Bowen, Joanna K.; Mesarich, Carl H.; Bus, Vincent G. M.; Beresford, Robert M.; Plummer, Kim M.; Templeton, Matthew D. (2011). "Venturia inaequalis: the causal agent of apple scab". Molecular Plant Pathology (në anglisht). 12 (2): 105–122. doi:10.1111/j.1364-3703.2010.00656.x. ISSN 1364-3703. PMC 6640350. PMID 21199562.
  8. ^ Gladieux, Pierre (2008). "On the Origin and Spread of the Scab Disease of Apple: Out of Central Asia". PLOS One (në anglisht). 3 (1): e1455. Bibcode:2008PLoSO...3.1455G. doi:10.1371/journal.pone.0001455. PMC 2186383. PMID 18197265.{{cite journal}}: Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)