Kryengritja Irlandeze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kryengritja e Pashkëve (Irlandisht: Éirí Amach na Cásca), e njohur gjithashtu si Rebelimi i Pashkëve, ishte një kryengritje e armatosur në Irlandë gjatë Javës së Pashkëve në Prill 1916. Rritja u nis nga republikanët Irlandezë kundër sundimit Britanik në Irlandë me qëllimtë krijimit të një Republike Irlandeze të pavarur ndërsa Mbretëria e Bashkuar po luftonte në Luftën e Parë Botërore.Ishte kryengritja më e rëndësishme në Irlandë që nga rebelimi i vitit 1798 dhe konflikti i parë i armatosur i periudhës revolucionare Irlandeze.Gjashtëmbëdhjetë nga udhëheqësit e Rising u ekzekutuan në maj 1916, por kryengritja, natyra e ekzekutimeve dhe zhvillimet e mëpasshme politike përfundimisht kontribuan në një rritje të mbështetjes popullore për pavarësinë Irlandeze.


Organizuar nga një Këshill Ushtarak prej shtatë personash të Vëllazërisë Republikane Irlandeze, Ngritja filloi të hënën e Pashkëve, 24 Prill 1916 dhe zgjati për gjashtë ditë. Anëtarët e Vullnetarëve Irlandezë, të udhëhequr nga drejtori i shkollës dhe aktivisti i gjuhës Irlandeze Patrick Pearse, të bashkuar nga Ushtria Qytetare Irlandeze më e vogël e James Connolly dhe 200 gra të Cumann na mBan, kapën ndërtesat e rëndësishme strategjike në Dublin dhe shpallën Republikën Irlandeze. Ushtria Britanike solli mijëra përforcime, si dhe artileri dhe një varkë me armë. Kishte luftime në rrugë në rrugët për në qendër të qytetit, ku rebelët ngadalësuan përparimin britanik dhe shkaktuan shumë viktima. Diku tjetër në Dublin, luftimet kryesisht konsistonin në snajper dhe beteja me distancë të gjatë me armë. Pozicionet kryesore rebele gradualisht u rrethuan dhe u bombarduan me artileri. Kishte veprime të izoluara në pjesë të tjera të Irlandës; Udhëheqësi vullnetar Eoin MacNeill kishte lëshuar një urdhër kundër në një përpjekje për të ndaluar Rritjen, e cila uli shumë numrin e rebelëve që mobilizuan. Me një numër shumë më të madh dhe armë më të rënda, Ushtria Britanike shtypi Rritjen. Pearse ra dakord për një dorëzim të pakushtëzuar të Shtunën 29 Prill, megjithëse luftimet sporadike vazhduan pak. Pas dorëzimit, vendi mbeti nën ligjin ushtarak. Rreth 3,500 njerëz u zunë rob nga Britanikët dhe 1,800 prej tyre u dërguan në kampe internimi ose burgje në Britani. Shumica e udhëheqësve të Rising u ekzekutuan pas gjykatave ushtarake. Rritja solli republikanizmin e forcës fizike përsëri në ballë të politikës Irlandeze, e cila për gati pesëdhjetë vjet ishte dominuar nga nacionalizmi kushtetues. Kundërshtimi ndaj reagimit britanik ndaj Rritjes kontribuoi në ndryshimet në opinionin publik dhe lëvizjen drejt pavarësisë, siç tregohet në zgjedhjet e Dhjetorit 1918 në Irlandë, të cilat u fituan nga partia Sinn Féin, e cila thirri Dáil-in e Parë dhe shpalli pavarësinë. Nga 485 të vrarë, 260 ishin civilë, 143 ishin ushtarakë dhe personel policor britanik dhe 82 ishin rebelë irlandezë, përfshirë 16 rebelë të ekzekutuar për rolet e tyre në Rising. Më shumë se 2,600 njerëz u plagosën. Shumë nga civilët u vranë ose u plagosën nga zjarri i artilerisë britanike ose u gabuan si rebelë. Të tjerët u kapën në zjarr kryq gjatë luftimeve të zjarrit midis britanikëve dhe rebelëve. Granatimet dhe zjarret që rezultuan lanë pjesë të Dublinit qendror në rrënoja.