Jump to content

Ksenofoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ksenofoni (greqishte e lashtë Ξενοφῶν, Ksenofoni, greqishte moderne "Ξενοφών", Ksenofoni; "Ξενοφώντας", Xenophōntas; ca. 430-354 para Krishtit), bir i Grilos, nga Erkia e Athinës, i njohur edhe si Ksenofoni i Athinës, ishte një ushtar, mercenar, bashkëkohës dhe admirues i Sokratit. Njihet për shkrimet e tij në historinë e kohës së vet, i ruajti thëniet e Sokratit.

Busti i Ksenofonit

Jeta dhe shkrimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Data e lindjes së Ksenofonit është e pasigurtë, por shumica e dijetarëve pajtohen se ai ka lindur rreth vitit 431 para Krishtit pranë qytetit të Athinës. Ksenofoni ishte nga radhët e klasave të larta, që i jepte atij aksesin në disa privilegje të aristokracisë e Atikës së lashtë. Si i ri, Ksenofoni mori pjesë në ekspeditën e udhëhequr nga Kiri kundër vëllait të tij të vjetër, perandor Artasersit II të Persisë, në 401 para Krishtit. Ksenofoni shkruan se ai kishte pyetur Sokratin veteran për këshilla në se do të shkonte me Kirin.

Libri i Ksenofonit Anabasis ("ekspeditë") është libri i vet nga e tërë ekspedita kundër Persianëve. Vlen të përmendet se Anabasis është përdorur si udhërrëfyes nga Aleksandri i Madh gjatë fazave të hershme të ekspeditës së tij në Persi.

 Commons: Ksenofoni – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale

Ekzili dhe vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ksenofoni më vonë u dëbua nga Athina, sepse ai luftoi nën udhëheqjen mbretit spartan Agesilaut II kundër Athinës në Korone.(Megjithatë, nuk mund të kenë qenë shkaqet e kontributeve të tilla si mbështetja e tij për Sokratin, si edhe fakti se ai kishte shërbyer me Persianët.) Spartanët dha atë pronë në Skilun, pranë Olimpisë në Eli, ku ai përbëri Anabasis. Megjithatë, për shkak të Grilos djali i tij luftoi dhe vdiq për Athinën në Betejën e Mantinesë kur Ksenofoni ishte ende gjallë, Ksenofoni mund të jetë revokuar. Ksenofoni vdiq në Korinth apo në Athinë. Data e tij e vdekjes është e paqartë; historianët vetëm e dinë se ai e shpëtoi mbrojtës Agesilaun e tij të II, për të cilin ai shkroi një enkom. Ksenofoni kishte një dashuri për Athinën, por nuk besonte në moralin e saj politik, e cila na çon të besojmë se ai ishte një oligarh.

Problematika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si qendron aoi per pushtimin pers.[1]