Jump to content

Kshatriya

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bhishma, një kshatrija i dinastisë Hënore në letërsinë hindu.

Kshatriya ( sanskritisht: क्षत्रिय , romanizimi: Kṣatriya ) (nga sanskritishtja kṣatra, "sundim, autoritet"; i quajtur edhe Rajanya) është një nga katër varnat (rendet shoqërore) të shoqërisë hindu dhe lidhet me aristokracinë luftëtare . [1] Termi sanskrit kṣatriyaḥ përdoret në kontekstin e shoqërisë së mëvonshme Vedike ku anëtarët u organizuan në katër klasa: brahmin, kshatriya, vaishya dhe shudra . [2]

  1. ^ Thapar 2004.
  2. ^ Bujor Avari (2007). India: The Ancient Past: A History of the Indian Sub-Continent from c. 7000 BC to AD 1200, p. 89