Kulhudhuffushi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kulhudhuffushi është kryeqyteti i ndarjes administrative Haa Dhaalu Atoll në Thiladhunmathi Atoll në veri të Maldives. Kulhudhuffushi është i njohur si "Zemra e Veriut". Ishulli është i njohur për rizoforë (kulhi), pas së cilës është emëruar vetë ishulli.

Ishulli është një nga ishuj më të mëdhenj dhe më të popullarizuar në pjesën veriore të Maldives. Njerëzit që jetojnë këtu janë të famshëm për peshkimin e peshkaqenve, punë e farkëtarit, prodhim të litarëve, ndërtimin e anijeve dhe punën e anijeve të mallrave. Kultura e ishullit ka veçantinë e vet deri tani.

Në vitet 1812, 1819 dhe 1921, ishulli ishte prekur nga shira të forta dhe stuhi, duke shkaktuar dëme të konsiderueshme. Ishulli ishte prekur gjithashtu gjatë stuhisë Key Laku që humbi gjysmën e popullsisë së ishullit. Që atëherë ishulli ka qenë i famshëm për unitetin dhe punëtorët e vështirë rreth Maldives. Njerëzit e lashtë të ishullit të Kulhudhuffushi ishin të famshëm për guximin dhe trimërinë gjatë luftërave që luftuan kundër armiqve të kombit. Përveç kësaj, njerëzit e Kulhudhuffushit e çuan të gjithë Atollin Thiladhunmathi në një veprim rebelimi të mbajtur kundër qeverisë mashkullore gjatë viteve 1940 për shkak të qeverisjes së padrejt për njerëzit e veriut në atë kohë.