Kundrinori-kryefjala-kallëzuesi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

KRYEFJALA

 • Kryefjala eshte gjymtyre kryesore e fjalise.​
 • Shprehet me emer:​
 • Si jeni a jeni mir .​
 • Shprehet me peremer:​
 • Ne u sollem mire sot ne shkolle.​
 • Shprehet me numeror:​
 • geri djem u rrahen sot ne shkolle.​
 • Shprehet me nje emer ne  trajten e pashquar ne rasen emerore pa parafjale:​
 • Ra nje heshtje paksa e gjate.​
 • Shprehet me nje pjese te emerzuar te ligjerates:​
 • Me te vegjlit klithnin edhe me fort.​
 • Shprehet me nje grup emeror:​
 • Ministria e Magjise I ngaterron punet .​
 • KALLEZUESI
  • • Kallëzuesi është gjymtyrë kryesore e fjalisë, e cila tregon se ç'ben një emër. Ai qendoron shpesh herë pas kryefjales por ka raste që qendron edhe para saj. Kemi kallzuesor foljor te perbere dhe te thjeshtë dhe emeror.​
  • • Kallëzuesi foljor, shprehet me një folje në kohën e thjeshtë si: luaj dhe kohën e përbër kam luajtur ose kisha luajtur​
  • • Kallëzuesi emëror, shprehet me jam+emër, jam + mbiemër, jam +përemër, jam + numëror, jam + ndajfolje jam + rrethanor por asnjehere me foljen “kam”.​
  • • Kallëzuesi i thjeshtë, është i përbër nga një folje luaj, bëj​
  • • Kallëzuesi i përbërë, është i përbër nga një folje gjysmëndihmëse (nisë, filloj, vazhdoj ) ose folje modale ( mund, duhet, do) dhe nje folje e thjeshtë zakonisht ne mënyrën lidhore. P.sh nisa të lexoj, duhet ta provosh vazhdova të shikoja, mund të këndoj etj.​
  • Kundrinori
   • Kundrinori, ndryshe nga gjymtyret kryesore :kryefjala dhe kallezuesi, trajtohet si gjymtyre e dyte.​
   • Dallojme dy lloje te kundrinoreve : kundrinori I drejte  dhe ai I zhdrejte me parafjale dhe pa parafjale.​
   • Kundrinorin e drejte e gjejme me pyetjen : ke? , cilin? , cilen? , cilat? ,cilet?. P.sh.​
   • Djali e takoi shokun.​
   • Kundrinorin e zhdrejte  pa parafjale  e gjejme me pyetjen :kujt? , cilit? , ciles? etj . P.sh.​
   • Ia dhame dhuraten djalit.​
   • Kundrinori I zhdrejte me parafjale e gjejme me pyetjen : me ke? , prej kujt? Etj . P.sh​
   • Diskutuam per mesimet.​