Jump to content

Kupola e Shkëmbit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kupola e Shkëmbit

Kupola e Shkëmbit ose Kubeja e Gurit (arabisht: مسجد قبة الصخرة Mesxhid Kubbet es-Sehra, hebraisht: כיפת הסלע Kipat Hasela) është një faltore që ndodhet në Malin e TempullitQytetin e VjetërJeruzalemit.

Plani qëndror me kupolë është marrë si model nga Kisha e Varrit të Shenjtë. Fillimisht është përfunduar më 691 nën urdhërin e Kalifit Abd al-Malik gjatë Fitnës së Dytë, dhe kështu bëhet ndërtesa e parë e Arkitekturës Islame.

Rëndësia e vendit buron nga traditat fetare në lidhje me shkëmbin, i njohur si Guri i Themelimit, që gjendet në zemrën e kësaj ndërtese, dhe e cila mban domethënie të madhe për çifutët, të krishterët dhe myslimanët.