Kusari-fundo

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një kusari-fundo e lashtë japoneze

Kusari-fundo (Japonisht: 鎖 分 銅) është një armë e mbajtur dore e përdorur në Japoninë feudale, e përbërë nga një gjatësi zinxhiri (kusari) me një peshë (fundo) e bashkangjitur në secilën skaj të zinxhirit. Përmasat dhe format e ndryshme të zinxhirit dhe peshës u përdorën pasi nuk kishte ndonjë rregull të caktuar për ndërtimin e këtyre armëve. Emra të tjerë të njohur janë manrikigusari (萬 力 鏈) ("dhjetë mijë zinxhirë energjie")[1] ose thjesht manriki.[2]

Pjesët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zinxhiri (kusari)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zinxhiri (kusari) i një kusari fundo.

Në mënyrë tipike gjatësia e zinxhirit të falsifikuar mund të ndryshojë nga rreth 12 inç (30 cm) deri në 48 inç (120 cm). Lidhjet zinxhirore mund të kenë shumë forma të ndryshme duke përfshirë rrumbullakët, eliptik dhe vezë. Trashësia e zinxhirit ndryshonte gjithashtu. Zakonisht lidhja e parë e zinxhirit të bashkuar me peshën ishte e rrumbullakët dhe shpesh më e madhe dhe më e trashë se pjesa tjetër e lidhjeve të zinxhirit.[2]

Pesha (fundo)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pesha (fundo) e një kusari fundo.

Pesha e bashkangjitur në çdo fund të zinxhirit mund të ketë madhësi dhe forma të ndryshme. Peshat zakonisht përputheshin saktësisht në madhësi dhe formë. Në disa prej armëve të lidhura me zinxhirin dhe peshën, peshat mund të jenë krejtësisht të ndryshme nga njëra-tjetra, me një peshë të jetë shumë më e gjatë se tjetra si një dorezë në një fund, ose një peshë mund të jetë e rrumbullakët, ndërsa pesha tjetër mund të jetë drejtkëndëshe. Format e peshës përfshijnë rrumbullakët, gjashtëkëndor ose drejtkëndëshe. Pesha mund të jetë mjaft e lehtë ose mjaft e rëndë me peshën tipike që nga 56 gram në 112 gram.[2]

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdorimi i kusari-fundo u mësua në disa shkolla të ndryshme, ose ryū (流), si një armë e fshehur dhe gjithashtu si një armë e vetëmbrojtjes. Kusari-fundo ishte e dobishme kur mbante një shpatë nuk lejohej ose jopraktik, dhe policia samurai e periudhës Edo shpesh përdorën një kusari-fundo si një nga armët e tyre jo vdekjeprurëse të arrestimit.[2][3]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka disa armë zinxhir dhe peshë. Një lloj i njohur si konpi përmendet në dorëshkrime qysh nga periudha e Nanboku-chō (1336-1392).

Masaki Tarodayu Dannoshin Toshiyoshi (1689-1776), themeluesi i Masaki ryū, thuhet se ka zhvilluar një version të kusari-fundo[1] ndërsa shërbente Lord Toda, si një armë pa gjak që mund të përdoret për të mbrojtur bazat e kështjellës Edo.[2]

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Ratti, Oscar; Westbrook, Adele. Secrets of the samurai: a survey of the martial arts of feudal Japan, Tuttle Publishing, 1991 p. 317
  2. ^ a b c d e Mol, Serge. Classical weaponry of Japan: special weapons and tactics of the martial arts Kodansha International, 2003 pp. 125-136
  3. ^ Frédéric, Louis. Japan Encyclopedia Harvard University Press, 2005 p. 160, p. 607