Jump to content

Lëpjeta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lëpjeta
Lëpjeta
Lëpjeta
Seleksionimi shkencor
Lloji: Bimë
Dega: Angiosperms
Klasa: Eudicots
Fisi: Caryophyllales
Familja: Polygonaceae
Grupi: R. acetosa
R. acetosa

Bimë barishtore shumëvjeçare në lloje të ndryshme, me gjethe vezake e gjatoshe, që rritet e egër ose mbillet në kopshte dhe përdoret si ushqim për njerëzit e për kafshët.

Lëpjeta është një bimë e hollë barishtore shumëvjeçare rreth 60 centimetra (24 in) e lartë, me rrënjë që rrjedhin thellë në tokë, si dhe gjethe me lëng dhe me rreshirë në formë të ngrënshme . Gjethet, kur konsumohen të papërpunuara, kanë një shije të thartë. Gjethet e ulëta janë 7 deri në 15 centimetra (2,8 deri në 5,9 in) në gjatësi, me gjethe bishtore të gjata dhe një okre me membranë të formuar nga bashkimi. Gjethet e siperme qendrojne ne siperfaqe, dhe shpesh bëhen të kuqërremta. Ka lule me ngjyre të kuqe-jeshile, të cilat lulëzojnë në fillim të verës, duke u bërë lelja. [1] [2]

  1. ^ Blamey, M.; Fitter, R.; Fitter, A (2003). Wild flowers of Britain and Ireland: The Complete Guide to the British and Irish Flora. London: A & C Black. p. 64. ISBN 978-1-4081-7950-5.
  2. ^ Stace, C. A. (2010). New Flora of the British Isles (Third ed.). Cambridge, U.K.: Cambridge University Press. p. 446. ISBN 978-0-521-70772-5.