Laktoza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

LAKTOZI- (sheqeri i qumshtit) Ka formulë të njëjtë me SAKAROZIN C12H22O11. Gjendet ne boten shtazore tek qumshti i lopes prej 4.5% deri në 5.5% kurse tek qumshti i nënës nga 5.5% deri ne 8%. Është sheqer reduktues. Laktozi nën veprimin e tharmit shendrohet ne acid laktikt ose KOS --CH3CHPOHCOOH-- Me hidrolizë formon GLUKOZOËN dhe GALAKTOZËN...