Lamar Alexander

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Lamar Alexander, senator në Senatin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Lamrapshti është lind në Maryville, është birë i mësuese së fishnores dhe shkollës fillore. Për nga tradita Tenesiane, Lamari është gjenerata e shtatë.

Ka shërbyer në lëmi të arsimit në livadhet e Tenesit. Për tri herë radhazi është zgjedhur për në Senat. Lamari është i vetmi tenesianë që ka qenë dhe guvernator dhe senator.

Senatori Alexandër ka pasur disa funksione, ndër to ishin dhe: Sekretar i Edukatës së SHBA-së, president i Universitetit të Tenesis, profesor mësimëdhënës në Shkollën për Administrim të Harvardit si dhe disa funksione të niveleve të tilla.

Për të tërhequr adhurues në kampanjën për guvernator, Lamari eci rreth 1,000 majle përgjatë Tenesisë. Gjatë këtij xhokingu mbante të veshura T-shirtin e njohur kuq e zi. Me tu zgjedhur në post, u angazhua që Tenesi të rradhitet si prodhuesi i tretë i makinave dhe arriti që shtet-shteti Tenesi të jetë i pari që pagojë më shumë mësimëdhënsit.

Lamari është adhurues dhe luajtës i pianos klasike dhe "kontry", është autori i më se 7 librave.

Me Honey Buhler u kurorëzuan më 1969. Kanë 4 fëmijë dhe si gjyshër kanë 5 nipa e mesa.