Jump to content

Land Rover Defender

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Land Rover Defender 110, Nëntor 2020

Land Rover Defender është një seri makinash jashtë rrugës dhe kamionçina britanike. Ata kanë vazhdimisht lëvizje me katër rrota dhe u zhvilluan në vitet 1980 nga seria origjinale Land Rover e cila u lançua në Motor Show në Amsterdam në prill 1948. Pas prezantimit të Land Rover Discovery në 1989, termi 'Land Rover' u bë emri i një marke më të gjerë, dhe kështu nuk funksiononte më si emër i një modeli specifik; Kështu në vitin 1990 Land Rover i riemërtoi 90 dhe 110 si Defender 90 dhe Defender 110 respektivisht. 127 u bë Defender 130.

Automjeti, një ekuivalent britanik i Jeep (Willys) i prodhuar nga Lufta e Dytë Botërore, fitoi një reputacion mbarëbotëror për ashpërsinë dhe shkathtësinë. Duke përdorur një shasi me shkallë çeliku dhe një karrocë aliazh alumini, Land Rover fillimisht përdori versione të çmontuara të motorëve Rover. Defender origjinal është ende duke u prodhuar në vendet në zhvillim, pavarësisht ardhjes së Land Rover Defender (L663).

Megjithëse Defender nuk ishte një model i gjeneratës së re, ai përfshiu ndryshime të rëndësishme, krahasuar me serinë Land Rovers, si p.sh. miratimi i sustave me spirale përpara dhe pas, në krahasim me të gjitha sustat me gjethe të mëparshme; me përjashtim të sustave me fletë të pasme në modelet me kapacitet të lartë (ngarkesë). Sustat me spirale ofruan cilësi më të mirë të lëvizjes dhe artikulim të përmirësuar të boshtit. Shtimi i një diferenciali qendror të kyçur në kutinë e transferimit i dha Defender-it aftësinë e përhershme (në rrugë) me katër rrota. Të dy ndryshimet erdhën nga Range Rover, dhe ambientet e brendshme u modernizuan gjithashtu.

Nga ana e jashtme, një kapak me gjatësi të plotë dhe një grilë e integruar me gjerësi të plotë dhe fenerët, të kombinuara me (në fund) një xhami të përparmë me një pjesë, plus harqet e zgjeruara të rrotave që mbulonin boshtet e reja dhe më të gjera, ishin ndryshimet më të dukshme. Fillimisht departamenti i inxhinierisë konservoi një sistem 4WD me kohë të pjesshme, si në modelet e mëparshme, por ai nuk arriti të shitej më, dhe ky opsion u hoq menjëherë në vitin 1984. Ndërsa motori u transferua nga Seria III, një seri e re moderne dhe motorë më të fuqishëm u prezantuan në mënyrë progresive.

Edhe kur injorohet seria Land Rovers dhe ndoshta produktet e vazhdueshme të licencës, prodhimi 33-vjeçar i modeleve 90/110 dhe Defender u rendit si makina e gjashtëmbëdhjetë më e gjatë e një gjenerate në histori në 2020.

Në vitin 2020, Jaguar Land Rover prezantoi gjeneratën e parë të gjithë të re të Land Rover Defenders, duke kaluar nga trupi në shasi në karrocerinë e integruar dhe nga boshtet e gjalla dhe të ngurtë në pezullimin e pavarur përreth. Gama fillimisht ishte e kufizuar në vetëm dy gjatësi të bazës së rrotave përpara se një e treta, Defender 130, të shpallej në 2022. Seria e re Defender është e disponueshme vetëm në karrocat e mbyllura të makinave.[1]

  1. ^ "Land Rover Defender", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-07, marrë më 2022-12-26