Laringu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Laringu është pjesë fillestare e rrugëve të poshtme të frymëmarrjes dhe organ ku prodhohet zëri.Është i ndërtuar nga rrudhat e sipërme(plicea vestibulares) dhe rrudhat e poshtme(plicea vokales).Prodhimi i zërit dhe formimi i tij rregullohen me qendrat e larta tëkores së trurit.Zëri prodhohet gjat dridhjes së kordhave të zërit të cilën e shkakton ajri i ekspiruar gjat rrymit nëpër zgavrën e zërit.