Lemur

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një lemur është anëtar i Lemuriformes infraorder biologjike, një prosimian dhe strepsirrhine kryepeshkop që është endemik në ishullin e Madagaskarit. Termi "lemur" rrjedh nga fjala Latine lemures, ka kuptimin e "shpirtrat e natës" ose "haunter". Kjo ka gjasa të bëjë me të madhe, sy reflektues dhe vajtim klithmat e disa llojeve (Indri). Termi është përdorur generically për pesë anëtarët e familjeve lemuriform, por është edhe gjini e një prej llojeve të lemuriform, Ring-tailed lemur (catta lemur). Dy ashtu-quajtur fluturuese llojeve lemur, i njohur zyrtarisht si colugos, nuk janë lemurs apo edhe primat.

                                              Zi-e-bardhë me pupla rreth qafe lemur
                                                 (variegata Varecia)           
                                                  
                                                Scientific classification

Klasifikim Mbreteria: Animalia

Pesë familjet e lemurs përmban 99 lloje dhe subspecies.                         Tipi: Chordata
Mbifisi Strepsirrhini : jo-prosimians                                 Klasa: 	Mammalia
Infraorder : Lemuriformes                                       Rrendi:	Primates
Familja Cheirogaleidae : xhuxh dhe lemr miu(5 përgjithshem,30 lloje)                 Mbifisi:	Strepsirrhini
Familja Daubentoniidae : Aye-aye(1gjini,1lloj)                          Infraorder:	Lemuriformes
Familja Indriidae : lemurs leshtë, sifakas, dhe aleatët (3 përgjithshmë, 19 lloje)               Gray, 1821
Familja Lemuridae : lemurs (5 përgjithshmë, 24 lloje)                          -Families
Familja Lepilemuridae : lemurs sportiv (1 gjini, 25 lloje)                        Cheirogaleidae
Infraorder Lorisiformes : galagos (bushbabies) dhe lorises                        Daubentoniidae
 Mbifisi Haplorrhini : tarsiers, majmunët dhe apes                            Indriidae
                                                     Lemuridae
                                                     Lepilemurid 

Karakteristikat fizike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Skeda:Lemur3.jpg Skeda:Lemur4.jpg
Lemurët janë me pupla të zeza dhe të bardha reth qafës. Lemurët janë primat endemik në ishullin e Madagaskarit dhe ishuj të vegjël përreth, të tilla si Komoros, ku ata janë futur me gjasë nga njerëzit. Gjenetika molekulare tregon se ata arritën në Madagaskar pasi ajo u nda nga Afrika kontinentale, ndoshta nga "rafting" përtej oqeanit në clumps e madhe e bimësisë. Ndërsa të tjerët ishin zhvendosur në pjesën tjetër të botës dhe nga majmunët majmunë, lemurët ishin të sigurt nga konkurrenca në Madagaskarit dhe të diferencuara në një numër të llojeve. Këty varg në madhësi të vogël 30 gram lemur Mouse padrone Berthe's për kilogram 10 Indri. Llojeve të madh, disa prej të cilave peshojnë deri në 240 kg, janë të gjitha të bëhet i zhdukur që prej njerëzve u vendos në Madagaskar. Në mënyrë tipike, lemurë e vegjël janë ata të natës, ndërsa ata më të mëdhenj janë të ditës. Cheirogaleoids të vogla janë përgjithësisht omnivores, ngrënie të frutave të ndryshme, lule dhe gjethe (dhe nganjëherë nektar) si dhe insektet, merimangat dhe vertebrorët e vegjël. Pjesa e lemurs - lemuroids - janë kryesisht herbivores, edhe pse disa lloje të plotësojnë ditën e tyre me insekte.

Përveç Indri, të gjitha lemurët kanë bishtin e gjatë që ata përdorin për komunikim me njëri-tjetrin dhe ekuilibër kur kërcen në mes të pemëve. Ata kanë thumbs opposable dhe gishtërinjtë të gjatë te përshtatur për degët e drunjve (gripping). Lemurët kanë thonj në vend të kthetrave e mbi të gjitha shifrat përveç gishtin e dytë të çdo këmbe të pasme, e cila ka një WC-thua për grooming. Të gjitha llojet e kanë një lemur tapetum, shtresa reflektuese mbi retinën që rrit vegimin natën. Lemuri mendohet të ketë vizion të kufizuar ngjyrash. Lemurët varen shumë nga ndjenja e erë dhe të dëmtimit të dhëmbëve të mëdha, hundës dhe hundët me lagështi.

Ndryshe nga shumica e primatëve të tjerëve, që jetojnë në grupe, specjet lemur bëjnë një jetë shoqërore matriarkale (p.sh., femrat janë mbizotërues mbi meshkuj). Shumica e llojeve lemurëve janë arboreal dhe kundërvënie tendë të kapur vertikal dhe kërcen (apo quadrupedalism) me përjashtim të Unazės-tailed lemur, që shpenzojnë më shumë kohë në terren se sa lloje të tjera.

Hibride mund të ndodhin në mes të llojeve të ndryshme të lemur. Në varjetet e kafshëve dhe bimëve në zbutje Charles Darwin vuri në dukje se : "Disa anëtarë të familjes së Lemurs kanë prodhuar hibride në Xhennete zoologjik."

Dominimi femra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Skeda:Lemur1.jpg Skeda:Lemuir6.jpg Femra (lartë) dhe meshkuj (fund) lemur të zinj në habitatin e tyre natyror në Madagaskar. Kjo lloj ekspozitave ngjyrë seksualisht dytrajtësh pallton. Shumë, por jo të gjitha, lemurët specie shfaqin mbizotërimin femër, e cila është një strukturë shumë të rralla sociale në gjitarët, dhe kjo është vërejtur vetëm vazhdimisht në hiënat dhe lemurët. Në specie kur kjo ndodh, meshkujt e rritur i nënshtruar shfaqin sjellje të femrave të rritur në sjellje sociale, të tilla si ushqimi (grooming) dhe gjumin si prioritet. Një gjë interesante është se lemurët, shumica e tyre nuk shfaqin dytrajtësi seksuale, por mbetet e paqartë se çfarë roli luajnë madhësia dhe fuqia në nderim të mashkullit. Edhe pse disa hipoteza janë propozuar për të shpjeguar evolucionin e dominimit femër në 20 vitet e fundit, hipotezat kanë qenë të pakënaqshme për kërkuesit dhe nuk ka aktualisht asnjë hipotezë të pranuara në përgjithësi. Një shpjegim bindës dhe të thjeshtë, megjithatë, u prezantua kohët e fundit nga Dunham i cili sugjeroi se dominimi femëror një lemur lind nga një kombinim i ka të ngjashme me madhësi gjinitë dhe nevojat më të larta të burimeve të femrave për riprodhim. Lojë shtetet Simple teori që në një garë midis dy individëve me kapacitet të ngjashme luftimeve, në garë me nevojën e burimeve të lartë ka të ngjarë të kushtojnë më shumë energji në luftën për atë burim. individuale do të pritet për të fituar një konkurs kur pabarazia e thjeshtë : V1/K1> V2/K2, është takuar, ku V është vlera e burimeve për pjesëmarrës në garë për sa i përket palestër dhe K është kapaciteti luftimeve i matur si një normë humbje palestër. Shkak që lemurët meshkuj dhe femra janë me madhësi të njëjtë, kapacitet nuk duhet të ndryshojnë luftimeve. Prandaj, një garë ndërmjet një mashkulli dhe një lemur femër ka shumë të ngjarë të jenë vendosur nga të cilët ka nevojë më të lartë të burimeve. Me sezonet shumë të shkurtër riprodhues dhe mungesës së kujdesit mashkull, lemuri mashkull supozohet se janë të harxhoj energji shumë më pak në riprodhim relative të femrave (p.sh. shtatzëni, ushqim me gji, kujdesi i nënës, etj). Si e tillë, një femër ka më shumë për të humbur në drejtim të fitnes, duke mos realizimin e burimeve dhe prandaj më shumë gjasa të fitojë një garë me një mashkull. Për shkak se luftimet mund të jetë i kushtueshëm se mund të jenë të dobishme për meshkujt nëse ata mund të vlerësojë mundësinë e tyre për të fituar në bazë të gjinisë, duke iu nënshtruar femrave. Dëshmi e mbështet këtë hipotezë është gjetur edhe në zogjtë dhe gjitarët tjerë.

Dominimi Femra sociale u vërejtur të parë në Ring-tailed lemur (catta lemur). Që nga atëherë, shumë, por jo të gjitha, lloje lemurs janë gjetur për të treguar dominimin femra sociale duke përfshirë lemurin e kurorëzuar (coronatus Eulemur) dhe Gray Mouse lemur (Microcebus murinus).

Mbrojtje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lemurs Shumica janë të listuara apo të rrezikuara si specie e kërcënuar. Shumë lloje të zhdukur janë bërë në shekujt e fundit, kryesisht për shkak të dëmtimit në vendbanim (shpyllëzimi) dhe të gjuetisë. Rreth 90 % e rainforest origjinal Madagaskar ka qenë shkatërruar. Ruajtjen e lemurs në Madagaskar është një prioritet i lartë, por gjendja e keqe ekonomike të vendit dhe vargun lemurs 'kufizuar e bëjnë atë një luftë në rritje. Në vitin 2008, një total prej 99 llojeve të lemurëve jetesës ishin njohur zyrtarisht, me llojet më shumë të ngjarë të jetë zbuluar ose të diferencuara në të ardhmen.

Një prej objekteve më kryesorja është hulumtim ilemurit Duke Center. Gjithashtu, Idea Wild (ideawild.org) ka kontribuar në disa projekte për ruajtjen e zonave të ndryshme në Madagaskar për të parandaluar shpyllëzimi më tej. Idea Wild Malagasy ndihmon fermerët të gjejnë alternativa më të qëndrueshme për të zvogëluar dhe djegur bujqësisë që shkatërron vendbanimin e lemurëve dhe kafshëve të tjera në Madagaskar. Azafady është një tjetër organizatë që mbështet ruajtjen e lemurëve duke ofruar mundësitë e vullnetarizmit në Madagaskar.

Kohët e fundit, kopshtin zoologjik të Detroitit në Michigan sukses në përpjekjet e mbarështimit, duke prodhuar dy pasardhës të shëndetshëm. Përpjekjet e mbarështimit të ngjashme kanë qenë të suksesshme diku tjetër në Shtetet e Bashkuara.