Lenovo

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lenovo Ltd / lɛnoʊvoʊ / është një kompani shumëkombëshe kineze e teknologjisë kompjuterike me seli në Pekin, Kinë, dhe Morrisville, Caroline e Veriut, SHBA. Ajo harton, zhvillon, prodhon dhe shet kompjutera personale, kompjutera tabletë, smartphone , servera, pajisjet e magazinimit elektronike, IT menaxhimit softverike dhe televizorë te zgjuar. Në vitin 2014, Lenovo ka qenë shitesi më i madh i kompjuterave personal në botë nga shitjet njësi.
Lenovo ka operacione në më shumë se 60 vende dhe shet produktet e saj në rreth 160 vende. Objektet kryesore Lenovo janë në Pekin, Morrisville dhe Singapor, me qendrat kërkimore në këto vende, si dhe Shanghai, Shenzhen, Xiamen, dhe Chengdu në Kinë, dhe Yamato në Kanagawa Prefektura, Japoni. Ajo operon një sipërmarrje të përbashkët me EMC, LenovoEMC, e cila shet zgjidhje të rrjetit-bashkangjitur magazinimit. Ajo gjithashtu ka një ndërmarrje të përbashkët me NEC, Lenovo NEC Holdings, e cila prodhon kompjutera personale për tregun japonez.
Lenovo u themelua në Pekin në vitin 1984 si Legend(Legjenda) dhe ishte inkorporuar në Hong Kong në vitin 1988. Lenovo siguroj biznesin te kompjuterave personal të IBM-së në vitin 2005 dhe ranë dakord për të siguruar biznesin e saj te servereve Intel-based në 2014. Lenovo hyri në tregun e smartphone në vitin 2012 dhe që nga 2014 është shitësi më i madh i smartphones në Mainand Kinë . Në janar 2014 Lenovo ra dakord për të blerë telefon celularin Motorola Mobility nga Google, dhe në tetor 2014 u finalizua marrëveshja. Lenovo është i listuar në bursën e Hong Kong dhe është një përbërës i Hang Seng Kinës, shpesh të referuara si "Red Chips"

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Lenovo" rrjedh nga "Le" (nga Legend,shqip Legjenda) dhe "Novo", latinisht për "e re." Emri Kinezisht do të thotë "shoqatë" (si në "shoqatë fjalë") ose "të menduarit lidhur", por gjithashtu mund të nënkuptojë krijimtarinë/
Për 20 vitet e para të ekzistencës së saj, emri anglisht i kompanisë ishte "Legend" .Në vitin 2002, Yang Yuanqing vendosi të braktisë përdorimin e emrit Legjenda markës në mënyrë të zgjeruar jashtë Kinës. "Legjenda" emri ishte tashmë në përdorim nga shumë biznese të tjera në mbarë botën, duke e bërë të pamundur për t'u regjistruar në shumicën e juridiksioneve. Në prill të vitit 2003, kompania njoftoi publikisht emrin e saj të ri, "Lenovo", me një fushatë të madhe mediale që përfshin billborde të mëdha dhe reklama primetime televizive. Lenovo shpenzoje 18 milion RMB për një fushatë reklamuese televizive tetë javore. Tabelat paraqitnin logon Lenovo me prapavije, qiellin blu me kopje që lexojnë, "përsosmeria varet se si ju e mendoni." Deri në fund të vitit 2003, Lenovo kishte shpenzuar një total prej 200 milionë RMB në riemërtim.

Themelimi dhe historia e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Liu themeloi Lenovon në vitin 1984 me një grup prej dhjetë inxhinierë në Pekin me 200.000 juan. Lenovo zyrtarisht deklaron se ajo u themelua më 1 nëntor 1984. inkorporimi Lenovo-së u miratua nga qeveria kineze në të njëjtën ditë. Jia Xufu, njëri nga themeluesit e Lenovo, tregon takimin e parë në përgatitje për fillimin kompania e mbajti më 17 tetor të të njëjtit vit. Njëmbëdhjetë njerëz, tërësia e stafit fillestar, kanë marrë pjesë. Secili prej themeluesve ishin anëtarë të moshës së mesme te Institutit te Teknologjise Kompjuterike. Të 200.000 juan qe u përdoren si kapital qe kompania të fillojë u miratuan nga Zeng Maochao.
Përpjekja e tyre e parë e rëndësishme, një përpjekje për të importuar televizionet, dështoi. Grupi i rindërtoi veten brenda një viti me kryerjen e kontrolleve të cilësisë në kompjuter.. Lenovo shpejti filloje zhvillimin e një bordi që do të lejojë kompjuterat IBM-compatible personale për procesimin me karaktere kineze. Ky produkt ishte suksesi i parë i madh Lenovo-së. Lenovo gjithashtu u përpoq dhe dështoi në treg një orë dixhitale. Liu tha: "Ekipi ynë menaxhimit shpesh ndryshonte në të cilën rrugë komerciale për të udhëtuar. Kjo çoi në diskutime të mëdha. Ai mendonte se nëse cilësia e produktit është e mirë, atëherë ajo do të shesë veten. Por ai e dinte se kjo nuk ishte e vërtetë, se marketingut dhe faktorë të tjerë ishin pjesë e suksesit eventual të një produkti. " Vështirësitë e hershme Lenovo u komplikuan nga fakti se stafi i saj kishte pak përvojë të biznesit. "Ne ishim kryesisht shkencëtarët dhe nuk e kuptojnë në treg," tha Liu. Në vitin 1990, Lenovo ka filluar të prodhojë dhe kompjutera të tregut duke përdorur emrin e saj si markë.
Në maj 1988, Lenovo vendosi punonjësit e saj të parë te marketingut.Ishte vendosur në faqen e parë të China Youth News, dhe ajo ishte mjaft e rrallë në Kinë në atë kohë. Prej 500 të anketuarve, 280 janë zgjedhur për të marrë një provim me shkrim të punësimit. 120 prej këtyre kandidatëve janë intervistuar në person. Edhe pse intervistuesit fillimisht kishte vetëm autoritetin për të punësuar 16 persona, 58 janë dhënë oferta. Stafi i ri përfshinte 18 persona me diploma universitare, 37 me gradë universitare, dhe tre studentë me pa arsim të nivelit universitar. Mosha mesatare e tyre ishte 26. Yang Yuanqing, CEO i tanishëm i Lenovo, ishte në mesin e atij grupi.
Liu Chuanzhi, mori leje nga qeveria për të hapur një degë në Hong Kong dhe u lejua të shkojë aty së bashku me pesë punonjës të tjerë. Babai i Liut, tashmë në Hong Kong, inkurajoj ambiciet e djalit të tij me anë të udhëzimit dhe të kredive lehtësuese. Liu u transferua në Hong Kong në vitin 1988. Në mënyrë për të kursyer para gjatë kësaj periudhe, Liu dhe bashkë-punëtorëve të tij ecen në vend të marrjes së transportit publik. Në mënyrë për të mbajtur mire paraqitjet, ata morren me qira dhoma hoteli për takime.

Produktet dhe shërbimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lenovo u zgjeruar në mënyrë të konsiderueshme në vitin 2005 me blerjen e biznesit te kompjutereve personal IBM, duke përfshirë ThinkPad e saj dhe linjat ThinkCenter. Që nga janari 2013, dërgesat e kompjuterëve janë dyfishuar që nga marrja e markes Lenovo, me marzhet e fitimit mendohet të jetë mbi 5%. Lenovo ne menyre agresive u zgjeruar, mendoj larg nga kompjuterët laptop tradicionale në favor të tableta dhe hibrid pajisje të tilla si ThinkPad Tablet 2, ThinkPad Yoga, ThinkPad 8, ThinkPad Helix, dhe ThinkPad Twist;ndryshim erdhi si një përgjigje ndaj popullaritetit në rritje të pajisjeve mobile, dhe lirimin e Windows 8 në tetor 2012. Lenovo ka arritur sukses të konsiderueshëm me këtë strategji me vlerë të lartë dhe tani kontrollon më shumë se 40% të tregut për Windows kompjuterat çmim më lart $ 900 në Shtetet e Bashkuara.
ThinkPad
Artikulli kryesor: ThinkPad Një Lenovo ThinkPad X1 Ultrabook ThinkPad është një linjë e kompjuterëve laptop të biznesit të orientuar te njohur përdizajnin e tyre si nje kuti e zeze, modeluar pas një kutie ushqimi tradicionale japoneze ,Thinkpads ishin fillimisht një produkt IBM. ata kanë qenë të prodhuar dhe shitur nga Lenovo që në fillim të vitit 2005.ThinkPad është përdorur në hapësirë dhe është e vetmja laptop certifikuar për përdorim në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës.

ThinkCentre

Artikulli kryesor: ThinkCentre ThinkCentre është një linjë e kompjuterëve desktop biznesit të orientuar i cili u prezantua në vitin 2003 nga IBM dhe që ka qenë prodhuar dhe shitur nga Lenovo që nga viti 2005.

ThinkServer

Artikulli kryesor: ThinkServer Linja e prodhimit ThinkServer filloi me TS100 nga Lenovo. Serveri është zhvilluar në bazë të marrëveshjes me IBM, me të cilën Lenovo do të prodhojë të vetme-socket dhe serverat dual-prizë bazuar në xSeries teknologjinë e IBM-së. Një tipar tjetër i dizajni server ishte një paketë mbështetje për qëllim të bizneseve të vogla. Ne fokus të kësaj pakete te mbështetjes ishte që të sigurojë bizneset e vogla me mjete softveri për të lehtësuar procesin e menaxhimit server dhe të reduktuar vartësinë nga mbështetja e tyre.

IdeaPad

Linja IdeaPad e kompjuterëve laptop të konsumit të orientuar u prezantua në janar të vitit 2008. IdeaPad është rezultat i hulumtimit dhe zhvillimit te vet Lenovo-së; Ndryshe nga linja aThinkPad, hartimi i saj dhe branding nuk janë trashëguar nga IBM. Gjuha IdeaPad e projektimit ndryshon dukshëm nga ThinkPad dhe ka një të konsumit të fokusuara më shumë shikoni dhe të ndjehen.

IdeaCentre

Të gjitha IdeaCentres janë të gjitha-në-një makina, duke kombinuar ne procesor dhe monitoruar në një njësi të vetme. Në Desktop janë përshkruar nga HotHardware si "projektuar në mënyrë unike". Desktopi i parë IdeaCentre, IdeaCentre K210, u njoftua nga Lenovo më 30 qershor, 2008. Ndërsa linja IdeaCentre përbëhet vetëm nga Desktop, ajo ndan elemente të projektimit dhe karakteristika me linjën IdeaPad. Një tipar i tillë ishte Veriface njohjen teknologji fytyrës.

Smartphone

Që nga janari 2013, Lenovo vetëm prodhon telefonat që përdorin sistemin operativ Android nga Google. Raportime të shumta për shtyp tregojne se Lenovo ka planifikuar për lirimin e një telefoni Windows Phone 8, sipas JD Howard, një zëvendëspresident në ndarjen lëvizshme Lenovo, kompania do të lëshojë një produkt Windows Phone nëse ka kërkesa e tregut.
Lenovo ka zbatuar një strategji agresive për të zëvendësuar Samsung Electronics si shites i larte i smartphone-ve ne tregun e Kinës kontinentale. Ajo ka shpenzuar 793.500.000 $ në Wuhan, në mënyrë për të ndërtuar një fabrikë që mund të prodhojë 30-40.000.000 telefona në vit. Të dhënat nga Analysys International tregon se Lenovo ka përjetuar rritje të konsiderueshme në shitjet smartphone në Kinë gjatë vitit 2012. Në mënyrë të veçantë, ajo e pa rritjen e pjesës së tregut në 14.2% gjatë 2012-së tremujorin e tretë, duke përfaqësuar një rritje në krahasim me 4.8% në tremujorin e njëjtë të vitit 2011. IDC analistët thonë se suksesi i Lenovo-së është për shkak të saj "agresiv ramping-up dhe përmirësimet në partneritet kanal." Analisti Analysys Ndërkombëtare Wang Ying shkroi, "Lenovo ka një avantazh të dukshëm mbi rivalët në drejtim të kanaleve të shitjes." CEO i kompanisë, Yang Yuanqing, tha, "Lenovo nuk dëshiron të jetë lojtar i dytë ... ne duam të jetë më e mirë. Lenovo ka besim të bëj më mirë Samsung dhe Apple, të paktën në tregun kinez."