Leo Pokas i Riu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Shfaqja e fitores së Leos në Andrassos, nga skylitët e Madridit

Leo Pokas ose Phocas (915-920 - pas 971) ishte një gjeneral bizantin i shquar i cili shënoi një numër suksesesh në kufirin lindor në mesin e shekullit të 10-të së bashku me vëllain e tij më të madh, perandorin Nikephoros II Phokas . Ai shërbeu si kryeministër gjatë sundimit të vëllait të tij, por u shkarkua dhe u burgos nga pasuesi i tij, Xhon Tzimiskes.

Leo ishte djali më i ri i Bardas Phokas, Plaku, një komandant i përhershëm dhe i vjetër i ushtrive lindore nën Konstandin VII, dhe një grua e paidentifikuar nga klani Maleinos. Leo u emërua për herë të parë si strategë e teatrit të Kapadokisë në vitin 945, dhe rreth dhjetë vjet më vonë, ai u gradua në postin e strategjive të temës prestigjioze Anatolike. Nën Romanos II, ai u emërua Vendbanimi i Shkollave të Perëndimit, pra komandanti i ushtrive perëndimore në Ballkan, dhe u ngrit në rang magjistar. Kur vëllai i tij më i madh Nikephoros u detajua për të sulmuar Emirin e Kretës në vitin 960, Leo e zëvendësoi atë si domestikos të Perëndimit, një institucion i ri. Nga ky pozicion, ai shënoi një fitore të dukshme kundër kundërshtarit të vjetër të Perandorisë, emiri i Aleppo Sayf al-Daula, ushtria e të cilit kishte pushtuar Azinë e Vogël Bizantine, përparoi mirë dhe ishte në pension të ngarkuar me plaçkë dhe të burgosur. Leo e udhëhoqi atë në një ndotje shkëmbore dhe shkatërroi pjesën më të madhe të ushtrisë arabe, ndërsa Sayf al-Daula mezi arriti të ikë. Për shkak të rekordit të tij të shërbimit të suksesshëm në kufirin bizantin-arab, ai është sugjeruar si autori i mundshëm i traktatit De velitatione bellica ("Për luftimin e luftës"). Kur Nikephoros u ngjit në fron në vitin 963, Leo u emërua kouropalates dhe mori postin e logothetes tou dromou, duke mbetur ministër shefi i vëllait të tij deri në përmbysjen dhe vrasjen e Nikephoros nga Tzimiskes në 969. Në vitin 970, Leo u përpoq të rebelohej kundër Tzimiskes dhe u dëbua në Lesbos. Pas një përpjekje tjetër të dështuar në rebelim në vitin 971, ai u dëbua në ishullin e Mbrojtjes dhe u verbua. Data e vdekjes së tij është e panjohur. Leo ishte babai i Bardas Phokas i Riu dhe Sophia Phokaina, gruaja e Konstandinit Skleros dhe nëna e Otto II, gruaja Theophanu.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Kazhdan, Aleksandër, ed. (1991). Oxford Dictionary of Bizantin. Oxford University Press. faqe 1667. ISBN 978-0-19-504652-6.
  • Talbot, Alice-Mary; Sullivan, Dennis F., eds. (2005), Historia e Leo Deacon: zgjerimi ushtarak bizantin në shekullin e dhjetë, Washington: Dumbarton Oaks, ISBN 978-0-88402-324-1
  • Treadgold, Warren T. (1997), Historia e Shtetit dhe Shoqërisë Bizantine, Stanford, CA: Stanford University Press, ISBN 978-0-8047-2630-6