Leon Rei

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Leon Rei lindi në Formantier të Parisit në vitin 1877-ë. U diplomua për arkeologji në universitetin ‘Kortre”, një nga institucionet më të famshme të arkeologjisë franceze. Në vitit 1923 Leon Rei së bashku me senatorin francez Justin Gotard, vizitoi vendin tonë duke punuar fillimisht si arkeolog në Dyrrah. Por pas disa muajsh, nuk dihet për ç’arsye, arkeologu la përgjysmë punën e tij, për tu zhvendosur përfundimisht në Apolloni, 80 km në jug të Dyrrahut. Në vitin 1924 ai kryeson misioni francez arkeologjik në Apolloni, mision që u shkri në vitin 1939 me pushtimin e Shqipërisë nga Italia. Në këtë ekspeditë punuan dhe një grup arkeologësh francezë, si: Zhak Bakart, Pol Bojer, Cenjat, Sharl Diel dhe Potier.