Jump to content

Lepuri i bardhë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lepuri është një kafshë shtëpiake por edhe e egër që jeton në fushë. Në botë ka lloje të ndryshme lepujsh, sidomos lepuj të bardhë. Lepujt e bardhë bëjnë pjesë në brejtës-gjitarë. Ata kanë një ngjyrë të theksuar të bardhe, por ndonjëherë edhe në gri. Kanë veshë të mëdhenj për të balancuar peshën e trupit. Këmbët e pasme i kanë me të gjata. Mund të vrapojnë më shpejt kur ngjiten. Janë kafshë frikacake. Këlyshet e tyre lëvizin 1 orë pas lindjes. Meshkujt janë më agresivë dhe e shënojnë territorin e tyre me urinë. Femrat janë të vështira për t'u tërhequr nga meshkujt. Në Europën Jugore ka rreth 50 lloje të ndryshme lepujsh dhe rreth 6000 lepuj të bardhë. Ushqehen me bar , fruta, me vezet e insekteve dhe me lule. Lepujt jetojne në vende me shume bar si ne Amerikat veriore dhe jugore, në Europe por jo shume ne Azi dhe Afrikë ose ne vende të thata. Edhe pse gjuetia e lepujve është e madhe, ata nuk janë në rrezik zhdukjeje. Lepujt shquhen me mishin e tyre të shijshëm.

Refimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]