Ligament

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ligamentet janë inde fibroze qe lidhin eshtrat ne mes veti. Nuk janë më elastike se tendinat. Funksioni i ligamenteve është që të kufizojnë lëvizjen e nyjes brenda parametrave normale. Kur një ligament është i mbizgjatur ose grisur quhet ndrydhje. Ngase ligamenentet nuk kane sistem të enëve të gjakut ato mund të marrin një kohë shumë të gjatë për t’u riparuar apo kur nuk mund të kthehen në gjatësinë e tyre origjinale. Kjo gjë mund të shkaktojë lëvizje jonormale të nyjes dhe madje me kete e pesojne edhe eshtrat dhe kercet per shkak te lëvizjeje të pakufizuar.