Linux Mint

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Linux Mint
Linux Mint 18 Cinnamon Edition
Kompania / zhvilluesiClement Lefebvre, Jamie Boo Birse, Kendall Weaver dhe komuniteti i Linux Mint
Familja OSUnix-like
Burimiopen source
Publikimi fillestar27 gusht 2006 (2006-08-27)
Publikimi fundit18 / korrik 2, 2017; 6 vite më parë (2017-07-02)
Faqja zyrtarewww.linuxmint.com

Linux mint është sistemi operativ për kompjuter, i ndërtuar për të punuar në shumicën e sistemeve kompjuterike moderne, duke përfshirë edhe kompjuterët x86 dhe x64. Roli i sistemit operativ Linux Mint mund të krahasohet me Microsoft Windows, Apple Mac OS ose sistemet operative BSD. Linux Mint është krijuar që të mund të përdoret paralelisht me sistemet tjera operative (duke përfshirë ato të përmendurat më sipër), dhe gjatë instalimit mund të aktivizohet procesi dual-boot ose multi-boot, ku përdoruesi mund të zgjedhë sistemim dëshiron të përdorë. Linux Mint është sistem stabël si për përdorim personal ashtu edhe për industri.

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linux Mint është një sistem modern. Zhvillimi i tij ka filluar në vitin 2006. Sistemi është krijuar duke përdorur një bazë të verifikimit e cila përfshin Linux bërthamën, veglat GNU dhe hapsirën punuese MATE. Linux Mint përdor projektet Ubuntu dhe Debian si bazën sistematike.

Projekti Linux Mint është fokusuar në përmirsimin e përdorshmërisë dhe efikasitetit të kompjuterit juaj për detyrat të përditshme dhe nevojat e regullta të përdoruesve. Nën hapsirën punuese ky sistemi operativ na siguron edhe koleksionin e madhe të programeve në dispozicion, si dhe velgat të llojllojshme. Linux Mint është shumë të përdorur dhe bëhet shum popular.

Linux Mint është zhvilluar në Francë dhe publikuar në vitin 2006. Zhvilluesi i tij eshtë Clement Lefebvrea. Ai theksoi që objektivi i tij është që të modifikoje Ubuntu për të aritur një “elegancë”. Që do të thot, të mundësohet përdorimi i lehtë, dhe ergonomija më të përshtatshme për përdoruesit.

Prej 2006. Mint është në zhvillim, është mbledhur një tim i programerëve  në shumicë e rasteve me banimin në Evropë, me updatet çdo 6 muaj.

Përveçë interfejsit GNOME cili është lidhur me Ubuntu në të cilin është bazuar Mint, ata kanë zhvilluar gjithashtu edhe Mint cili mbështet edhe Kde dhe Xfce, po ashtu një kohë Mint është bazuar edhe në Debian duke përjashuar Ubuntu si ndërmjetës.

Deri në vitin 2010. Mint ka qen në edicionin e nëntë të tij, dhe gradualisht ka marr reputacinin si sistem operativ miqësor, stabil dhe i besueshëm. Dhe është shtyrë në planin të parë me një seri e ngjarjeve të papritura.

Së pari, distributoret e interfejsit poluplar GNOME kan bërë disa ndryshimet radikale, dhe bëhet kalimi nga verzioni 2 në verzionin 3 dhe kan zemruar shum përdorues të interfejsit Gnome. Shumica kan kalu në verzionin KDE, duke përjashtuar kalimin e rëndë nga verzionin 3 në verzionin 4. Në të njejtën kohë Ubuntu ka publikuar verzionin me touch-screen interfejsin të emërtuar Unity, cili ka mar më shum përdorues.

Më vonë ka ardhë deri te një ritëm të shpejt në Linux shoqërin kah sistemet më të vjetëra dhe më të thjeshta, Mint ka qenë i atill. Numri i përdoruesve të sistemit operativ Mint është ritur shumë shpjet mes viteve 2010. dhe 2013., dhe në fund është bërë mundësi me krahasu me Ubuntu, “Kampeonin të vjetër”.

Lefebvere dhe ekipi i tij kan marr verzionin të ri të GNOME-s dhe e kan modifiku , së pari në interfejsin e vetë MATE, dhe pastaj më atraktiv interfejsi CINNAMON, të cilit janë në dispozicion sipas zgjedhjes së përdoruesit. Për përdorues më tradicional është zhvilluar verzioni me interfejsin më të vjetër dhe më të thjesht Xfce GUI.

Edhe pse ka qen një ekipi i vogël, ata janë treguar shumë të aftë në parashikim dhe në satisfikim të nevojeve të përodruesve.

Qëllim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qëllimi i sistemit operativ Mint është për të siguruar një sistem me kvalitet të madh për përdorim personal apo profesional cili është efikas, lehtë për përdorim, maksimalisht elegant, dhe mundet me përdor pa asnjë kompensim ose pages.

Një nga ambiciet e projektit Mint është të jetë sistemi operativ më i mirë ashtu që të bëj teknologjit të avancuar të theshtë për përdorues, në krahasim me konceptet të cilat thjeshtohen ose kopjohen nga ekipet të tjera. Objektivi është zhvillimi i idesë tonë e sistemit ideal. Është e nevojshme përdorimi maksimal i toknologjisë të avancuar moderne të cilat vijnë me Linux-in dhe të bëhen të arritshëm për të gjith.

Verzionet dhe emrat e tyre[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linux Mint edicionet janë të shenuar me numrin e verzionit dhe emrin e tyre në bazë të logjikës:

  • Emrat e tyre mundësojn njohje e edicionit më të lehtë se sa numrat e verzionit.
  • Prej verzionit 5, Linux Mint edicionet dalin në ciklet 6 mujore dhe përdoret skema më të thjeshtë për verzionet. Numri i verzionit rritet për një çdo 6 muaj.
  • Nëse bëhet rishikim i verzionit të njejt (sikur koncepti Service Packs te Windows-i) numri i verzionit merr edhe një numër. Për shembul verzioni “3” bëhet “3.1”.
  • Emrat e edicioneve të Linux Mint janë emrat të gjinisë femrore të cilat përfundohen me “a”. Emrat shkojn me renditjen alfabetike dhe shkronja e parë të emrit korrenspodon indeksin të numrit në alfabet.

Linux Mint versionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Verzioni

Emri

Baza sistematike Ndërfaqja grafike

Publikimi

LTS* Mbështetja mbaron

1.0

Ada

Kubuntu 6.06

KDE

27 August 2006

2.0

Barbara

Ubuntu 6.10

GNOME

13 November 2006

April 2008

2.1

Bea

Ubuntu 6.10

GNOME

20 December 2006

April 2008

2.2

Bianca

Ubuntu 6.10

GNOME

20 February 2007

April 2008
Ubuntu 6.10

GNOME

29 March 2007

Kubuntu 6.10

KDE

20 April 2007

3.0

Cassandra

Bianca 2.2

GNOME

30 May 2007

October 2008
Bianca 2.2

GNOME

15 June 2007

Bianca 2.2

KDE

14 August 2007

Bianca 2.2

KDE

14 August 2007

Cassandra 3.0

Xfce

7 August 2007

3.1

Celena

Bianca 2.2

GNOME

24 September 2007

October 2008
Bianca 2.2

GNOME

1 October 2007

4.0

Daryna

Celena 3.1

GNOME

15 October 2007

April 2009
Celena 3.1

GNOME

15 October 2007

Cassandra 3.0

KDE

3 March 2008

5

Elyssa

Daryna 4.0

GNOME

8 June 2008

- April 2011
Daryna 4.0

GNOME

8 June 2008

Ubuntu 8.04

GNOME (x64)

18 October 2008

Daryna 4.0

KDE

15 September 2008

Daryna 4.0

Xfce

8 September 2008

Ubuntu 8.04

Fluxbox

21 October 2008

6

Felicia

Ubuntu 8.10

GNOME

15 December 2008

April 2010
Ubuntu 8.10

GNOME

15 December 2008

Ubuntu 8.10

GNOME (x64)

6 February 2009

Elyssa 5

KDE

8 April 2009

Xubuntu 8.10

Xfce

24 February 2009

Xubuntu 8.10

Fluxbox

7 April 2009

7

Gloria

Ubuntu 9.04

GNOME

26 May 2009

October 2010
Ubuntu 9.04

GNOME

26 May 2009

Ubuntu 9.04

GNOME (x64)

24 June 2009

Kubuntu 9.04

KDE

3 August 2009

Xubuntu 9.04

Xfce

13 September 2009

8

Helena

Ubuntu 9.10

GNOME

28 November 2009

April 2011
Ubuntu 9.10

GNOME

28 November 2009

Ubuntu 9.10

GNOME (x64)

14 December 2009

Kubuntu 9.10

KDE

6 February 2010

Kubuntu 9.10

KDE (x64)

12 February 2010

Helena Main

Fluxbox

12 February 2010

Xubuntu 9.10

Xfce

31 March 2010

Helena Main

LXDE

31 March 2010

9

Isadora

Ubuntu 10.04

GNOME

18 May 2010

- April 2013
Ubuntu 10.04

GNOME (x64)

18 May 2010

Lubuntu 10.04

LXDE

18 July 2010

Kubuntu 10.04

KDE

27 July 2010

Kubuntu 10.04

KDE (x64)

27 July 2010

Xubuntu 10.04

Xfce

24 August 2010

Lubuntu 10.04

Fluxbox

6 September 2010

10

Julia

Ubuntu 10.10

GNOME

12 November 2010

April 2012
Ubuntu 10.10

GNOME (x64)

12 November 2010

Kubuntu 10.10

KDE

23 February 2011

Kubuntu 10.10

KDE (x64)

23 February 2011

Lubuntu 10.10

LXDE

16 March 2011

11

Katya

Ubuntu 11.04

GNOME

26 May 2011

October 2012
Ubuntu 11.04

GNOME (x64)

26 May 2011

Lbuntu 11.04

LXDE

16 August 2011

12 Lisa Ubuntu 11.10 GNOME 3 me MGSE**, Mate 26 November 2011 April 2013
Kbuntu 11.10 KDE 2 February 2012
Lbuntu 11.10 LXDE 9 March 2012
13 Maya Ubuntu 12.04 Cinnamon, Mate 22 May 2012 - April 2017
Xubuntu 12.04 Xfce 21 July 2012
Kubuntu 12.04 KDE 23 July 2012
14 Nadia Ubuntu 12.10 Cinnamon, Mate 20 November 2012 May 2014
Xubuntu 12.10 Xfce 21 December 2012
Kubuntu 12.10 KDE 23 December 2012
15 Olivia Ubuntu 13.04 Cinnamon, Mate 29 May 2013 January 2014
Ubuntu 13.04 Xfce 12 July 2013
Ubuntu 13.04 KDE 21 July 2013
16 Petra Ubuntu 13.10 Cinnamon, Mate 30 November 2013 July 2014
Ubuntu 13.10 KDE 22 December 2013
Ubuntu 13.10 Xfce 22 December 2013
17 Qiana Ubuntu 14.04 Cinnamon, Mate 31 May 2014 - April 2019
Ubuntu 14.04 KDE 31 May 2014
Ubuntu 14.04 Xfce 15 June 2014
17.1 Rebecca Ubuntu 14.04 Cinnamon, Mate 29 November 2014 - April 2019
Ubuntu 14.04 KDE 8 January 2015
Ubuntu 14.04 Xfce 11 January 2015
17.2 Rafaela Ubuntu 14.04 Cinnamon, Mate 30 June 2015 - April 2019
Ubuntu 14.04 KDE 23 July 2015
Ubuntu 14.04 Xfce 23 July 2015
17.3 Rosa Ubuntu 14.04 Cinnamon, Mate 4 December 2015 - April 2019
Ubuntu 14.04 KDE 9 January 2016
Ubuntu 14.04 Xfce 9 January 2016
18 Sarah Ubuntu 16.04 Cinnamon, Mate 30 June 2016 - April 2021
Ubuntu 16.04 Xfce 2 August 2016
Ubuntu 16.04 KDE (Plasma 5.6) 9 September 2016

Verzioni

Emri

Baza sistematike Ndërfaqja grafike

Publikimi

LTS* Mbështetja mbaron

* LTS: Lëshime me mbështetje afatgjate (Long Term Support) të Ubuntu

** MGSE: Mint Gnome 3 Shell Extensions

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

http://www.linuxmint.com

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]