Liqenet e Maqedonisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Liqenet e Maqedonisë së Veriut mbi 160 liqene, prej tyre rreth 50 janë natyrorë me sipërfaqe të përgjithshme prej rreth 500 km². Së bashku me Shqipërinë përmenden Liqenet e Prespës dhe Ohrit në rajonet kufitare.

Klasifikimi i liqeneve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Relievi është kryesisht kodrinor dhe malor. Lumi më i gjatë është Vardarit 388 km (nga të cilat 301 km në Maqedoninë e Veriut) dhe më së shumti rrjedh nëpër pjesën qendrore të shtetit, në luginën më i madh është Pellagonisë që lashtat janë rritur shumë specifik në këtë rajon klimatike të kufirit jugor të Maqedonisë së Veriut shtrihen tre liqene të mëdha natyrore:

  • Liqeni i Ohrit cili është i ndarë në mes Maqedonisë së Veriut (2/3) dhe Shqipëria (1/3)
  • Liqeni i Prespës është e ndarë në mes Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë dhe Greqisë
  • Liqeni i Dojranit është i ndarë në mes Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë

Liqenet në sipërfaqen e Tokës kanë origjinë të ndryshme. Faktorët që kanë ndikuar në krijimin e tyre nuk kanë qenë të njëjtë. Në krijimin e tyre në radhë të parë janë faktorët e brendshëm tektonikë, pastaj edhe ata të jashtëm. Prej këtyre të fundit janë faktorët (agjensat) fluvialë, glacialë, eolikë dhe vetë faktori antropogjen. Agjensat e jashtëm mund të krijojnë liqene erozivë dhe akumulativë. Liqenet mund të ndahen sipas disa kritereve. Më poshtë do ta japim ndarjen e tyre sipas kritereve, edhe atë: me siparfaqe më të madhe, më të pasur me ujë, më të thellë depresivë, më të thellë kriptodepresivë, në lartësi më të madhe absolute, salanitet më të madh, me tejdukshmëri më të madhe dhe me amplitudë më të madhe të sezhit (në botë, në Evropë e Maqedonisë së Veriut).

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

bn-mk.org[lidhje e vdekur]