Jump to content

Lisen Bashkurti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lisen Bashkurti ka lindur në qytetin e Shkodrës në vitin 1957.

Ne 1980 mbaroi studimet ne Akademinë e Arteve Tirane. Ne vitet 1984-1985 mbaroi studimet universitare për marrjen e Gradës Kandidat i Shkencave. Nga viti 1987 deri në vitin 1992, u përfshi tërësisht në jetën politike të vendit. Në fillim të viti 1992 është specializuar me grupin e parë të ambasadorëve, ku jepnin mësim një grup profesorësh nga Ministria e Jashtme gjermane.

Lisen Bashkurti është Doktor Shkencash nga viti 1992 dhe ka titullin akademik Profesor i Asociuar nga viti 2008. Ai gjithashtu mban gradën diplomatike "Ministër Këshilltar" nga viti 2002.

Lisen Bashkurti është autor i 22 librave shkencor qe janë :

 • “Shqiptaret ne Rrjedhat e Diplomacise”, Tirane, Shqipëri ;
 • “Diplomacia Shqiptare ne Fillimet e Luftes se Ftohte”, Tirane, Shqipëri ;
 • ”Diplomacia e Veteizolimit”, Tirane, Shqipëri ;
 • ”Albanian Diplomacy Between the Past and the Future”, Tirane, Albania ;
 • ”Identiteti, Imazhi, Diplomacia”, Tirane, Shqipëri ;
 • ”Political Dynamic Within the Balkan Countries”, Chicago, USA 7 ;
 • ”Identity, Image, Diplomacy”, Skopje, Macedonia ;
 • ”National and European Identity of Albanians”, Tirane, Albania ;
 • “Diplomacia Shqiptare”, Volumi I, Tirane, Shqipëri ;
 • ”Diplomacia Shqiptare”, Volumi II, Tirane ;
 • ”Diplomacia Shqiptare”, Volumi III, Tirane, Shqipëri ;
 • ”Evropa, Ballkani dhe Sfida e Kosovës”, Tirane, Shqipëri ;
 • “E Drejta Ndërkombëtare dhe Organizatat Nderkombetare”, Tirane, Shqipëri ;
 • “Negociatat - Historia, Teoria, Praktika ;
 • ”Krizat Ndërkombëtare, Tirane, Shqipëri” ;
 • “International Organizations”, Albania” ;
 • "Multilateral Diplomacy and International Organizations", Macedonia ;
 • ”Çamëria - Rruga drejt zgjidhjes”, Shqipëri, 2012 ;
 • “Koncerti dhe Funerali-Shqiptaret, Ballkani dhe Fuqitë e mëdha”, Tirane, 2013 ;
 • “Ksenofobie-Muret e Urrejtjes”, Tirane, 2014 ;
 • “Diplomacia-Bazat Teorike” Tirane, 2015 ;
 • “Crumbled Bridges of the Balkans”, Published in USA, October, 2016, ISBN : 978-1 365-48936-5.

Lisen Bashkurti ka shkruar gjithashtu mbi 650 artikuj, studime dhe ese ne Shqipëri, Maqedoni, Kosove, Kroaci, Finlandë, Shtetet e Bashkuara te Amerikës, ne Bashkimin Evropian, Korenë e Jugut.

Lisen Bashkurti është anëtare i këtyre institucioneve akademike, diplomatike dhe botuese : Member of International Forum on Diplomatic Training ; Member of The Albanian Diplomatic Academy ; Kryetar i the Publishing Board of the DIPLOMACY Magazine ; Anëtare i Steering Board of the Albanian World Federation ; Member of Publishing Board of Logistic Magazine of the Ministry of Defense ; Member of American British Association, Tirana, Albania ; Chairman of the Board of International Foundation “Plan International” - Member of Steering Committee of Albanian-Jewish Association- Kosovo ; Member of Certified Commercial Diplomats, London, England ; Founding Member of the Foundation Illyricum Sacrum-FIS, Tirana, Albania ; Head of Editing Board of Global Challenge Magazine, Tirana Albania.

Lisen Bashkurti është nderuar me shume çmime dhe tituj si :

 • “Gold Medal” for Article “On Albanian – American Friendship” ;
 • “Four Silver Medals” from “Duna-Holding-Hungary” for contribution as the Ambassador of Albania in Hungary ;
 • 1992-93 - Included in the Oxford Dictionary Year 2007 ; «For Contribution in the research in the international relations and diplomacy «Who is Who» ;
 • «Excellence Award-2007» ,International Biographical Centre, Cambridge, England.

Lisen Bashkurti është nominuar nderkombetare disa here si: “International Professional of the Year 2007” from IBC, Cambridge, England; Awarded: “Man of the Year Representing Albania- 2009”-ABI, USA; Awarded: “Order of International Ambassador”, ABI, 2012. Lisen Bashkurti ka marre pjese ne misione ndërkombëtare si vijon: December, 2004 -STO of OSCE/ODIHR, in the general election in Ukraine; May, 2006 -STO of OSCE/ODIHR, in Referendum for Independence, in Montenegro ; September, 2006 -STO of OCSE/ODIHR, in general election in Montenegro.

Lisen Bashkurti ligjeron kryesisht ne këto fusha : Politics and History of the Balkans;  Introduction to Comparative Politics; Government, Politics and Public Policy in Albania; Theories of International Relations; Conflict Resolution and Diplomatic Language Political Geography Comparative Political Studies on The Balkan Countries’ Democratization Process in The Balkan Countries; Negotiation-History, theory and practices. Ai ka lektoruar ne keto institucione akademike, arsimore dhe trajtnuese ne Shqiperi, Balkan, Evrope dhe Azi: Albanian Diplomatic Academy; High College for Security Affaires of Albania; College of Europe-Brudge, Belgium; Croatian Diplomatic Academy of MFA-Zagreb; South Eastern Europen University in Macedonia; Royal University Iliria, Kosova; FON University, Skopje, Macedonia; International University of Struga, Macedonia; EMUNI University- Slovenia; International University of Tirana ; Sun Moon Univeristy , South Korea; Iliria University of Kosovo ; Center of Doctrines of Republic of Kosovo; European University of Tirana; Epoka University-Albania.

Lisen Bashkurti ka mbajtur edhe funksione akademike si Rektor ne Universitetin Iliria, Kosove; Rektor ne International University of Struga; Rektor ne Universitetin Ndërkombëtar te Tiranes; Dekan ne Universitetin Mesdhetar te Shqiperise; Zevendes Reektor ne Kolegjin Universitar Iliria, Kosove; Dekan ne Epoka University, Shqipëri ; Global Vice President of Sun Moon University, South Korea.