Livadhet dhe kullosat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

LIVADHET-livadhet jane pjes te tokes te mbuluara me bime te ndryshme ne kete grup hyjne edhe kullosat per dallim nga livadhet kullosat nuk jane nen perkujdesin e njeriut dhe kulloten nga bagetit.Ne te gjenden shume bime dhe insekte te ndryshme kurse livadhet jane nen perkujdesin e njeriut kositen 1-3 her ne vit bari i tyre perdoret si ushqim i gatshem per kafshet dhe ne 1 km katror gjenden rreth 80 lloje te bimeve.Livadhet dhe kullosat jane ekosisteme barishtore te krijuara kryesisht nga dora e njeriut me prerje te pyejve apo tharje te moqaleve.Livadhet bime barishtore te larta qe kositen apo prehen nga njeriu nje here ne vit.Kullotat jane bime barishtore te uleta qe konsumohen nga shtazet bimengrenese.