Llamba e minatorit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Llamba e minatorit është llambë që me vete bartin minatorët. Zhvillimi i saj u bë nga pisha e dorës deri tek llamba me vajgur (feneri). Nga llamba me lëndë djegëse të gazit acitelenit (C2H2), prej karbon kalkut (CaC2) dhe krijonte ujë në llambë. Pastaj hynë në përdorim llambat me benzinë të cilat u zëvendësuan me llambat elektrike të furnizuara me energjinë që vinte nga një bateri akumuluese.