Llogaria filogjenetike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Llogaria filogjenetike nga mësimet mbi popullin është mësim për seleksionimin e njerëzve sipas trashëgimisë në grupe. Në të gjitha shoqëritë lidhjet familjare kanë rëndësi për jetën sociale pa marr parasysh është fjala për drejtën e trashëgimisë ligjore, për emrin apo përkatësi të grupit. Grupet e afërta (fiset) ishin apo janë edhe në perandori të mëdha (Perunë lashtë, kinën lashtë) sikurse te popujt me lidhje fisnore janë institucione të rëndësishme sociale. Secili individ i takon një grupi ose nga ana/vija e të atit (patrilinear) apo gjithnjë nga vija e së ëmës (matrilinear), kështu llogaria filogjenetike është unilineare (e një anshme). Grupet jolineare (ambilinear) janë përjashtime të shpeshta të lejuara. Në këto grupe zgjedhja e vijës është pakë më e lirë. Në disa bashkësi shoqërore (Ashanti, Herero, Yako) paraqiten që të dy grupe të të dy vijave që kanë funksione të ndryshme. Kështu p.sh. grupet politike tek Ashanti janë nga vija e nënës, tek Yako-të nga ajo e të atit. Lidhjet në mes llogarive filogjenetike dhe formave të caktuara shoqërore e ekonomike nuk ekzistojnë (nuk janë vërejtur) [1]

Literaturë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • G.P.Murdock: Social structur – New York 1949
  • R.Fox Kinship and marriage – Harondsworth III., 1967

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Der Grosse Brock Haus, Band 1 - Wiesbaden 1984 ISBN 3-7653-0363-1