Lodhja (trupore)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lodhja (trupore) është vargu i shkaqeve, që ndryshojnë nga një gjendje përgjumjeje në lidhje me një punë të caktuar që sjell ndjenjën djegëse brenda muskujve. Mendësish, 'lodhja' përshkruhet si paaftësia e të vazhduarit të bërjes me ritëm të një pune të caktuar [1] në praninë rritëse të ndjeshmërisë së orvatjes[2]. Lodhja është e gjithëpranishme në jetën e përditshme, por vërehet veçanërisht gjatë ushtrimeve të rënda e të gjata.

Zhvillimi i lodhjes shoqërohet me një rritje fillestare shpërpjesëtimore të ndjeshmërisë së orvatjes së kërkuar për vazhdimin ose rritjen e punës së bërë përpara paaftësisë për të tendosur fuqinë e lypur që përjetohet.[3]

==Llojet e lodhjes ha hi hu hy hjh fghjdfhgetotiughtui

Shkaqet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkaqet e lodhjes mund të jenë shumë të ndryshme si për shembull pagjumësia dhe bërja e punëve të rënda, etj.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Gandevia et al., 1995; Hagberg, 1981; Hawley et al., 1997
  2. ^ Enoka & Stuart 1992
  3. ^ Cafarelli, 1988; Garner et al., 1990; Jones et al., 1983; Matthews, 1982

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]