Jump to content

Lokomotiva

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lokomotiva me avull e trenit të udhëtarëve (Tren vaporri)

Lokomotiva i takon grupit te atyre mjeteve hekurudhore apo një grup vagonësh të hekurudhave janë automjete të pajisura me vetë shtyrje, jo ndryshe nga lokomotiva kryesisht për transportin e makinerive te lidhura, por edhe pasagjerët ose ngarkesave rekord.


Krahas mjeteve për pasagjerëve, ka edhe ato të mallrave. Mjetet për transportin e valixheve janë ende sot në përdorim Zvicër, janë tjetërkund me ulje ose heqjen e transportit të valixheve por zhdukur. Në disa vende ka qenë dhe funksion të posaçëm trena, në Belgjikë, për shembull, në Holandë apo në Francë (si një "La TGV postë").