Jump to content

Lope de Vega

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kopertina e komedive të poetit të famshëm Lope de Vega Carpio, përpiluar nga Bernardo Grassa, 1604.

Lope de Vega Carpio ( Madrid, 25 nëntor 1562 - po aty, 27 gusht 1635) ishte një nga poetët dhe dramaturgët më të rëndësishëm të Epokës së Artë Spanjolle dhe, me zgjatjen e vepra e tij, një nga autorët më pjellorë në letërsinë botërore.

Të ashtuquajturit Fénix de los ingenios dhe Monstruo de Naturaleza (nga Miguel de Cervantes) rinovuan formulat e teatrit spanjoll në një kohë kur teatri po fillonte të ishte një fenomen kulturor masiv. Së bashku me Tirso de Molina dhe Calderón de la Barca, eksponenti më i madh i teatrit barok spanjoll, veprat e tij vazhdojnë të interpretohen sot dhe përbëjnë një nga nivelet më të larta të arritura në letërsinë dhe artet spanjolle. Ai ishte gjithashtu një nga lirikët e mëdhenj të gjuhës Spanjolle dhe autor i disa romaneve dhe veprave të gjata narrative në prozë dhe vargje.