Jump to content

Lotte Reiniger

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lotte Reiniger në vitin 1939

Charlotte "Lotte" Reiniger (2 qershor 1899 – 19 qeshor 1981) ishte regjisore gjermane. Charlotte bëri 40 filma gjatë karrierës së saj. Filmat e saj më të njohura ishin "The Adventures of Prince Achmed" (1926) dhe "Papageno" (1935).

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Charlotte lindi më 2 qershor 1899 në Berlin-Charlottenburg. Në rini, ajo u dashurua në kinema, së pari me filmin e Georges Méliès, pastaj me filmin e aktorin dhe regjisorin Paul Wegener.

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Charlotte vdiq më 19 qershor 1981 në Dettenhausen në moshën 82 vjeçare.

Fimografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

(si regjisore e filmave të shkurta të animuar)

 • 1919 The Ornament of the Lovestruck Heart
 • 1920 Amor and the Steady Loving Couple
 • 1921 The Star of Bethlehem
 • 1922 Sleeping Beauty
 • 1922 The Flying Suitcase
 • 1922 The Secret of the Marquise
 • 1922 Cinderella
 • 1923–1926 The Adventures of Prince Achmed
 • 1927 The Chinese Nightingale
 • 1928 Dr. Dolittle and His Animals (3 pjesë: "The Journey to Africa", "The Monkey Bridge", "The Monkey Illness")
 • 1928 The Seemingly Dead Chinese
 • 1930 Chasing Fortune
 • 1930 Ten Minutes of Mozart
 • 1931 Harlekin
 • 1932 Sissi
 • 1933 Carmen
 • 1934 The Stolen Heart
 • 1935 The Little Chimney Sweep
 • 1935 Galathea: The Living Marblestatue
 • 1935 Kalif Storch
 • 1935 Papageno
 • 1936 Silhouettes (skenë i animuar)
 • 1936 Puss in Boots
 • 1937 The Tocher
 • 1938 The HPO – Heavenly Post Office
 • 1942 Girl of the Golden West
 • 1944 The Goose That Lays the Golden Eggs
 • 1951 Mary's Birthday
 • 1953 The Magic Horse
 • 1954 Aladdin and the Magic Lamp
 • 1954 Caliph Storch
 • 1954 Cinderella
 • 1954 Puss in Boots
 • 1954 Snow White and Rose Red
 • 1954 The Frog Prince
 • 1954 The Gallant Little Tailor
 • 1954 The Grasshopper and the Ant
 • 1954 The Little Chimney Sweep
 • 1954 The Sleeping Beauty
 • 1954 The Three Wishes
 • 1954 Thumbelina
 • 1955 Hansel and Gretel
 • 1955 Jack and the Beanstalk
 • 1961 The Frog Prince
 • 1975 Aucassin and Nicolette
 • 1979 The Rose and the Ring