Jump to content

Lua

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lua është një gjuhë programimi e lehtë, multi-paradigmë e projektuar kryesisht për sistemet e ngulitura dhe klientët. Lua është ndër-platformë, pasi përkthyesi është shkruar në ANSI C, dhe ka një API relativisht të thjeshtë.

Lua u projektua fillimisht në 1993 si një gjuhë për zgjerimin e aplikacioneve softuerike për të përmbushur kërkesën në rritje për përshtatje në atë kohë. Ajo ofroi lehtësira themelore të shumicës së gjuhëve programuese të programimit, por nuk ishin të përfshira më komplekse ose veçoritë specifike të domain-it; përkundrazi, përfshinte mekanizma për zgjerimin e gjuhës, duke lejuar programuesit të zbatojnë karakteristika të tilla. Ndërsa Lua kishte për qëllim të ishte një gjuhë e përgjithëshme e zgjerimit, dizajnerët e Lua u përqëndruan në përmirësimin e shpejtësisë, transportueshmërisë, shtrirjes dhe lehtësisë së përdorimit në zhvillim.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]