Jump to content

Lufta anglo-zanzibare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lufta anglo-zanzibare
Pjesë e Përleshje për Afrikën

Haremi i sulltanit pas bombardimit.
Data09:02–09:40 EAT (06:02–06:40 UTC), 27 gusht 1896
(38 minuta)
Vendodhja
Pasoja Fitorja e britanikëve
Palët pjesëmarrëse
Mbretëria e Bashkuar Sulltanati i Zanzibarit
Komandantët dhe udhëheqësit
Fuqia ushtarake
 • Tokë: 1,050
 • Deti:
  • 3 kryqësore
  • 2 kanoniera
 • Tokë: 2,800
  • 4 artileri
  • 1 artileri bregdetar
 • Sea:
Viktimat dhe humbjet
1 ushtar britanik u lëndua

500 u vranë ose u lënduan (përfshirë civilë)

 • HHS Glasgow u fundos
 • 2 barka u fundosën
 • 1 artileri bregdetar u shkatërrua

Lufta anglo-zanzibare ishte një konflikt ushtarak i zhvilluar midis Mbretërisë së Bashkuar dhe Sulltanatit të Zanzibarit më 27 gusht 1896. Konflikti zgjati midis 38 dhe 45 minuta, duke e shënuar atë si luftën më të shkurtër të regjistruar në histori.[1] Shkaku i menjëhershëm i luftës ishte vdekja e sulltanit pro-britanik Hamad bin Thuwaini më 25 gusht 1896 dhe pasardhësit pasues të Sulltan Khalid bin Barghash. Autoritetet britanike preferuan Hamoud bin Mohammed, i cili ishte më i favorshëm për interesat britanike, si sulltan. Në marrëveshjen e 14 qershorit 1890 për krijimin e një protektorati britanik mbi Zanzibarin, një kandidat për aderim në sulltanat duhet të merrte lejen e konsullit britanik dhe Khalid nuk e kishte përmbushur këtë kërkesë. Britanikët e konsideruan këtë një casus belli dhe i dërguan një ultimatum Khalidit duke kërkuar që ai të urdhëronte forcat e tij të largoheshin dhe të largoheshin nga pallati. Si përgjigje, Khalid thirri rojet e tij të pallatit dhe u barrikadua brenda pallatit. Lufta shënoi fundin e Sulltanatit të Zanzibarit si një shtet sovran dhe fillimin e një periudhe të ndikimit të rëndë britanik.

 1. ^ Glenday, Craig, red. (2007), Guinness World Records 2008 (në anglisht), London: Guinness World Records, fq. 118, ISBN 978-1-904994-19-0