Jump to content

Lufta psikologjike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lufta psikologjike (PSYWAR), ose aspektet themelore të operacioneve psikologjike moderne (PsyOp), janë njohur me shumë emra ose terma të tjerë, duke përfshirë Operacionet Mbështetëse të Informacionit Ushtarak (MISO), Opsionet Psyke, luftën politike, "Zemrat dhe Mendjet" dhe propagandë. Termi përdoret "për të treguar çdo veprim që praktikohet kryesisht me metoda psikologjike me qëllim të evokimit të një reagimi të planifikuar psikologjik te njerëzit e tjerë".

Përdoren teknika të ndryshme dhe synojnë të ndikojnë në sistemin e vlerave, sistemin e besimit, emocionet, motivet, arsyetimin ose sjelljen e audiencës së synuar. Përdoret për të nxitur rrëfime ose për të përforcuar qëndrime dhe sjellje të favorshme për objektivat e autorit, dhe ndonjëherë kombinohen me operacione të zeza ose taktika false. Përdoret gjithashtu për të shkatërruar moralin e armiqve përmes taktikave që synojnë të shtypin gjendjen psikologjike të trupave.

Audienca e synuar mund të jetë qeveri, organizata, grupe dhe individë, dhe nuk kufizohet vetëm te ushtarët. Civilët e territoreve të huaja gjithashtu mund të jenë në shënjestër të teknologjisë dhe mediave në mënyrë që të shkaktojnë një efekt në qeverinë e vendit të tyre.

Ka dëshmi të luftës psikologjike gjatë gjithë historisë së shkruar. Në kohët moderne, përpjekjet e luftës psikologjike janë përdorur gjerësisht. Komunikimi masiv lejon komunikimin e drejtpërdrejtë me një popullatë armike, dhe për këtë arsye është përdorur në shumë përpjekje. Kanalet e mediave sociale dhe interneti lejojnë fushatat e dezinformimit dhe dezinformimit të kryera nga agjentë kudo në botë.