Lulekuqja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Lulekuqja

Lulekuqja (lat. Papaver rhoeas) është një bimë nje vjecare. Rritet ne vende barishtore, nga zonat e ulta e deri ne 1000 m lartesi mbi nivelin e detit. Ne lengun, si qumesht, gjenden alkaloide helmuese: morfine, papaverine, tebaine, si dhe alkaloidi jo helmues, readine, lende ngjitese, sasi te vogla yndyre, etj. Ne mjeksine popullore petalet perdoren ne forme ekstrakti te lenget ( 2-10 g ne dite ) si qetesues i lehte i kolles se bardhe, si dhe për te ndaluar rrjedhjen e gjakut. Lengu i perftuar nga zierja e luleve perdoret për t'i dhene ngjyre te kuqe veres dhe për te pergatitur shurup. Petalet perdoren edhe për te ngjyrosur rrobat ne ngjyre roze dhe violet... Farat permbajne rreth 44 % vaj i pershtatshem për t'u ngrene dhe për qellime teknike...