Jump to content

Lumi Dniestri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dniesteri ose Lumi Dnister (/ niːstər / NEES-tər;) është një lumë në Evropën Lindore. Aj shkon së pari përmes Ukrainës dhe më pas nëpërmjet Moldavisë (nga e cila ndan territorin e shkëputur të Transnistrisë), më në fund shkarkimin në Detin e Zi në territorin e Ukrainës përsëri.

Emri Dniestër rrjedh nga Sarmatian dānu nazdya "lumi i ngushtë". Dnieper, gjithashtu me origjinë sarmate, rrjedh nga kuptimi i kundërt, "lumi në anën tjetër". Përndryshe, sipas Vasily Abaev Dniestër do të ishte një përzierje e lumit Scythian dānu dhe Thracian Ister, emri i mëparshëm i lumit, fjalë për fjalë Dān-Ister (Lumi Ister). Emri i lashtë grek i Dniestrit, Tyras (Τύρας), është nga tahiti i Skithisë, që do të thotë "i shpejtë". Emrat e Donit dhe Danubit janë gjithashtu nga e njëjta fjalë indo-iraniane "dānu". Autorët klasikë gjithashtu i referohen asaj si Danaster. Këto forma të hershme, pa-por me-a, bien në kundërshtim me hipotezën e Abaev. Edward Gibbon i referohet lumit si Niester dhe Dniestër në Historinë e tij të Rënies dhe Rënies së Perandorisë Romake.

Në gjuhën ukrainase, është i njohur si Dniester (përkthyesi Dnister), dhe në gjuhën rumune si Nistru. Në rusisht, është i njohur si "Dnestr", në jidisht: Nester נעסטער; në turqisht, Turla.

Dniesteri rritet në Ukrainë, pranë qytetit të Drohobych, afër kufirit me Poloninë dhe rrjedh drejt Detit të Zi. Rruga e saj shënon pjesë të kufirit të Ukrainës dhe Moldavisë, pas së cilës rrjedh përmes Moldavisë për 398 kilometra (247 mi), duke ndarë territorin kryesor të Moldavisë nga rajoni i saj i shkëputur Transnistria. Më vonë formon një pjesë shtesë të kufirit Moldavia-Ukrainë, pastaj rrjedh përmes Ukrainës në Detin e Zi, ku grykëderdhja e saj formon Limanin e Dniestrit.

Përgjatë gjysmës së poshtme të Dniestrit, banka perëndimore është e lartë dhe kodrinore ndërsa ajo lindore është e ulët dhe e sheshtë. Lumi përfaqëson fundin de facto të Steps Euroaziatike. Degët më të rëndësishme të saj janë Rua dhe Bîc.

Gjatë Neolitit, Lumi Dniestër ishte qendra e një prej qytetërimeve më të përparuara në tokë në atë kohë. Kultura Cucuteni-Trypillian lulëzoi në këtë zonë nga rreth 5300 deri 2600 pes, duke lënë prapa mijëra vende arkeologjike. Vendbanimet e tyre kishin deri në 15,000 banorë, duke i bërë ato midis bashkësive të mëdha bujqësore në botë.

Në lashtësi, lumi u konsiderua si një nga lumenjtë kryesorë të Sarmatit Evropian, dhe u përmend nga shumë gjeografë dhe historianë klasikë. Sipas Herodotit (iv.51) ajo u ngrit në një liqen të madh, ndërsa Ptolemeu (iii.5.17, 8.1 & c) i vendos burimet e saj në malin Karpate (Malet Karpate moderne) dhe Straboni (ii) thotë se ata janë të panjohur. U zhvillua në një drejtim lindor paralel me Ister (Danub ulët), dhe formoi një pjesë të kufirit midis Dacia dhe Sarmatia. Ai ra në Pontus Euxinus në verilindje të grykës së Isterit, distanca mes tyre ishte 900 stadia - rreth 210 km (130 mi) - sipas Strabo (vii), ndërsa 210 km (130 mi) (nga Pseudostoma) sipas Plinisë (iv. 12. s. 26). Sminimi (Fr. 51) e përshkruan atë si një navigim të lehtë dhe plot me peshq. Ovid (ex Pontus iv.10.50) flet për kursin e saj të shpejtë.

Autorët grekë përmendën lumin si Tyras (greqisht: ὁ Τύρας). [6] Në një periudhë të mëvonshme mori emrin e Danastris ose Danastus, prej nga emri i tij modern i Dniestrit (Neister), edhe pse turqit e quajtën Turla gjatë shekullit të 19-të. [8] Nganjëherë gjendet forma Τύρις.

Nga shekulli i 14-të në 1812, një pjesë e Dniestrit formoi kufirin lindor të Principatës së Moldavisë.

Midis luftërave botërore, Dniestari ishte pjesë e kufirit mes Rumanisë dhe Bashkimit Sovjetik. Në vitin 1919, në të dielën e Pashkës, ura u hodh në erë nga Ushtria Franceze për të mbrojtur Benderin nga bolshevikët. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, forcat gjermane dhe rumune luftuan me trupat sovjetike në bregun perëndimor të lumit.

Pasi Republika e Moldavisë shpalli pavarësinë e saj në vitin 1991, zona e vogël në lindje të Dniestrit që kishte qenë pjesë e SSR Moldavisë refuzoi të merrte pjesë dhe shpalli Republikën Moldave Pridnestroviane ose Transnistria me kryeqytetin e saj në Tiraspol në lum .

Nga burimi në gojë, degët e drejtë, dmth në anën jugperëndimore, janë Stryi (231 km), Svicha (uk) (107 km), Lomnytsia (de) (122 km), Bystrytsia (101 km), Rau (283 km) , Ichel (ro) (101 km), Bîc (155 km), dhe Botna (152 km).

Në anën e verilindore janë shtigjet e majta, Strv'yazh (94 km), Hnyla Lypa (87 km), Zolota Lypa (140 km), Koropets (fr) (78 km), Strypa (147 km), Seret (162 km) Në afërsi të Liqenit të Gjirit, Zhvachyk (de) (107 km), Liadova (uk) (93 km), Murafa (162 km), Rusava (), Zbruch (245 km), Smotrych (169 km) ) (73 km), dhe Kuchurhan (123 km).