Jump to content

Lumi La Plata

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
grykëderdhja e lumit La Plata

La Plata është sistemi i dytë lumor për nga madhësisa në Amerikën Jugore. Këtë sistem e përbëjnë lumenjtë Parana, Paraguaji, dhe Uruguaji të cilët derdhen në La Platë ( lum i Argjend ) siq e ka quajtuar Mangelani në vitn 1519.

Me 4 mlion km katrorë të sipërfaqes së pellgut të La Platës vjen menjëherë pas pellgut të Amazonës në vendin e dytë.

Në rrjeshën e sipërmme lumenjtë e këtij sistemi janë të shpejtë me pjerrtësi të madhe me pragje dhe katarakte. Në lumen Parana është katarakti më i njohur Stei Kedas ( Sete Quedas) i lartë 114 m

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]