Jump to content

Lumi i Illerit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Iller (latinisht Hilaria, kelte Ilara) është një degë e djathtë e lumit Donau shqip Danub. Lumi me gjatësi prej 147 km buron në Oberstdorf im Allgäu dhe derdhet në jugperëndim në lumin Ulm in der Donau. Qytetet më të mëdha në të cilat lumi kalon janë Kempten im Allgäu dhe Memmingen. Radhitet në vendin e shtatë si lumi më i madh në Bayern. Lumi njëherit shfrytëzohet edhe për sigurim të energjis elektrike. Po ashtu simpati të madhe shprehet edhe për vrapimin ku anash lumit gjendet pist vrapimi, gjë që një herë në vit në qytetin Immenstadt organizojnë gara në vrapim e që njihet me emrin Iller Marathon.

Pamje nga lumi Iller
Harta e lumit


Vendi: Gjermani, Bayern, Baden-Württemberg
Gjatësia: 147 km
Burimi: Oberstdorf im Allgäu
Derdhja: Ulm in die Donau
Qytetet ku kalon lumi: Ulm
Qytetëzat ku kalon lumi: Sonthofen, Kempten, Memmingen, Illertissen, Senden (Bayern)
Degët e djathtë të lumit: Rottach, Ostrach,Starzlach, Konstanzer Ach, Durach, Aitrach, Memminger Ach