Jump to content

Lupckë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lupcka

Lupcka është një fshatkomunën Petranrrethin e PërmetitShqipërisë.

Fshati Lupckë shtrihet mes malesh rreth 1 orë larg qytetit të Përmetit. Si një fshat malor, ai ka klimë të ftohtë në dimër dhe verë të freskët.

Duke qenë se është fshat malor me infrastrukturë jo shumë të përshtatshme për jetesë, një pjesë e popullsise ka emigruar ne zonat me urbane brenda ose jashte vendit.

Banorët e fshatit Lupckë janë kryesisht banorë të zonës së Përmetit.

Etnia e tyre eshte shqiptare, por ka fshati ka ne perberje edhe pakica kombetare greke dhe arumune.

Banoret e fshatit Lupcke i perkasin besimit fetar musliman dhe ortodoks. Per shkak të ndryshimeve demokratike dhe lëvizjeve demografike, një pjesë e banorëve kanë lëvizur në zonat më fushore ose urbane. Nje pjese tjeter kane emigruar kryesisht ne Greqi, Rumani, Amerike, etj.


Duke qenë se është fshat malor me infrastrukturë jo shumë të përshtatshme për jetesë, një pjesë

Fshati ka kulture te pasur si e gjithe zona e Permetit.

Njihet per gatimet tradicionale te mirenjohurat shqeto Permeti, mesnik (byrek me mish ne mes te tepsise), koleja (zorre qingji te mbushura me copera te grimcuara brendshmes si mushkeri, melci, pak ereza pikante ose jo, etj), recelerat, dhe glikote e shumta me fruta e vecanerisht glikoja e famshme te kackave (arra te njoma), pijet e ndryshme alkoolike si raki (rrushi, mani, arre, etj) apo vererat me rrush apo fruta, etj.