Jump to content

Lytton Strachey

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Eminent Victorians title page

Shkencat e psikologjisë dhe sociologjisë ishin mbizotëruese në fillim të shekullit të 20-të dhe do të ndikonin shumë në biografitë e shekullit të ri.[1] Kritiku britanik Lytton Strachey revolucionarizoi artin e shkrimit biografik me punën e tij të vitit 1918 Victorianët Eminent, të përbërë nga biografitë e katër figurave kryesore të epokës viktoriane: Kardinali Manning, Florence Nightingale, Thomas Arnold dhe Gjeneral Gordon. Strachey u nis për të marrë frymë në epokën e Viktorias për gjeneratat e ardhshme për të lexuar. Deri në këtë pikë, siç vuri në dukje Strachey në parathënie, biografitë Viktoriane kishin qenë "aq të njohura si korteksin e sipërmarrësit" dhe kishin të njëjtën ajër të "barbarizmit të ngadaltë, funeral". Strachey sfidoi traditën e "dy volumeve yndyrore ... të masave të padërguara të materialit" dhe mori në shënjestër katër figurat ikonike. Narratizmi i tij shkatërroi mitet që kishin ndërtuar rreth këtyre heronjve të dashur kombëtarë, të cilët ai i konsideronte si jo më mirë se "një grup gojësish që mbulonin hipokritët". Libri arriti famën botërore për shkak të stilit të tij irreverent dhe të mprehtë, natyrën e tij koncize dhe faktikisht të saktë dhe prozën artistike të saj.Dështimi i teorisë së "njeriut të madh" të historisë ishte tregues i mentalitetit në zhvillim. Sjellja njerëzore do të shpjegohej nëpërmjet teorive darviniane. Biografitë "sociologjike" konceptuan veprimet e subjekteve të tyre si rezultat i mjedisit dhe tentonin të minimizojnë individualitetin. Zhvillimi i psikoanalizës çoi në një kuptim më penetrues dhe gjithëpërfshirës të subjektit biografik dhe nxiti biografët që të japin më shumë theks në fëmijërinë dhe adoleshencën. Është e qartë se këto ide psikologjike po ndryshonin mënyrën e shkrimit të biografive, si një kulturë e autobiografisë, në të cilën tregimi i historisë së vet u bë një formë terapie.[2] Koncepti konvencional i heronjve dhe tregimeve të suksesit u zhduk në obsesion me eksplorimet psikologjike të personalitetit.

Strachey revolucionarizoi artin e shkrimit biografik me punën e tij të vitit 1918 Victorianët Eminent, të përbërë nga biografitë e katër figurave kryesore të epokës viktoriane: Kardinali Manning, Florence Nightingale, Thomas Arnold dhe Gjeneral Gordon. Strachey u nis për të marrë frymë në epokën e Viktorias për gjeneratat e ardhshme për të lexuar. Deri në këtë pikë, siç vuri në dukje Strachey në parathënie, biografitë Viktoriane kishin qenë "aq të njohura si korteksin e sipërmarrësit" dhe kishin të njëjtën ajër të "barbarizmit të ngadaltë, funeral". Strachey sfidoi traditën e "dy volumeve yndyrore ... të masave të padërguara të materialit" dhe mori në shënjestër katër figurat ikonike. Narratizmi i tij shkatërroi mitet që kishin ndërtuar rreth këtyre heronjve të dashur kombëtarë, të cilët ai i konsideronte si jo më mirë se "një grup gojësish që mbulonin hipokritët". Libri arriti famën botërore për shkak të stilit të tij irreverent dhe të mprehtë, natyrën e tij koncize dhe faktikisht të saktë dhe prozën artistike të saj.[3]


Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Stone 1982.
  2. ^ Casper 1999.
  3. ^ Jones, Malcolm (28 October 2009). "Boswell, Johnson, & the Birth of Modern Biography". Newsweek. New York. ISSN 0028-9604. Retrieved 31 January 2016.