Mahi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mahi të zakonshëm pa trarë jakë formojnë pjesën më të madhe të kësaj çati. Nuk ka gjithmonë një dërrasë ose tra kreshtë ku takohen majat e mahijeve. Nën seksionet e mesit të mahijeve ka purlin që mbështesin mahijet e zakonshme dhe mbështeten nga mahitë kryesore. Kjo çati përfundon në një ijë tetëkëndësh.

Një mahi është një nga një seri elementësh strukturorë të pjerrët, si trarët prej druri që shtrihen nga kreshta ose ijet deri te pllaka e murit, perimetri i pjerrësisë ose streha, dhe që janë projektuar për të mbështetur furdet e çatisë, kuvertën e çatisë dhe ngarkesat e lidhura me të.[1] Një palë mahi quhet çift. Në ndërtimin e shtëpive, mahi zakonisht bëhen prej druri. Mahi të ekspozuar janë një tipar i disa stileve tradicionale të çatisë.

Llojet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka shumë emra për mahi në varësi të vendndodhjes, formës ose madhësisë së tyre.

Çatitë më të hershme të mbijetuara në Evropë janë me mahi të zakonshëm në një tra lidhës; ky kuvend njihet si “çift i mbyllur”. Më vonë, mahi kryesorë dhe mahi të zakonshëm u përzien, i cili quhet një sistem çati i madh/vogël ose parësor/dytësor.

Historikisht shumë mahi, duke përfshirë mahijet e ijeve, shpesh bien në lartësinë 1/5 deri në 1/6 e gjerësisë së tyre, me skajin më të madh në këmbë. Arkitekti George Woodward diskuton qëllimin e kësaj në 1860: "E njëjta sasi forcë mund të ketë me një sasi më të vogël lëndë druri. Ka një punë shtesë në sharrimin e mahijeve të tilla, si dhe një llogaritje të ndryshme që duhet bërë në përdorimin e një Regjistrohu në avantazhin më të mirë. Është gjithmonë e nevojshme ta porosisni këtë faturë speciale mahi direkt nga mulliri dhe rezultati do të jetë që kostoja shtesë, nëntë herë nga dhjetë, do të mbibalancojë shumën e kursyer."[2] John Muller. diskutoi gjithashtu një konik të një të gjashti për mahi.[3]

Një pjesë e shtuar në këmbë për të krijuar një mbingarkesë ose për të ndryshuar pjerrësinë e çatisë quhet me dhëmbëza ose coyau në frëngjisht.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "rafter (1)". encarta.msn.com (në anglisht). Microsoft. Arkivuar nga origjinali më 25 janar 2007. Marrë më 4 korrik 2017.
  2. ^ Geo. E. Woodward, " 'Balloon Frames' - 9th Article", The Cultivator third series, Vol. IX no. 1, January 1861)
  3. ^ A Treatise Containing the Practical Part of Fortification (London 1755)