Jump to content

Makina e shkrimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Makinë shkrimi nga fillimi i viteve 1960.

Një makinë shkrimi është një makinë mekanike ose elektromekanike për shtypjen e shkronjave. Në mënyrë tipike, një makinë shkrimi ka një sërë çelësash dhe secili bën që një shkronjë të ndryshme të prodhohet në letër duke goditur në mënyrë selektive një fjongo me bojë kundër letrës me një element tip.

Makinat e para komerciale të shkrimit u prezantuan në vitin 1874,[1] por nuk u bënë të zakonshme në zyra vetëm pas mesit të viteve 1880.[2] Makina e shkrimit u bë shpejt një mjet i domosdoshëm për pothuajse të gjitha shkrimet, përveç korrespondencës personale të shkruar me dorë. U përdor gjerësisht nga shkrimtarë profesionistë, në zyra, korrespondencë biznesi në shtëpi private dhe nga studentë që përgatisnin detyra me shkrim.

Makinat e shkrimit mbeten të zakonshme në disa pjesë të botës. Në shumë qytete dhe qyteza të Indisë, për shembull, makinat e shkrimit përdoren ende, veçanërisht në zyrat në rrugë dhe në zyrat ligjore për shkak të mungesës së energjisë elektrike të vazhdueshme dhe të besueshme.[3]

  1. ^ Cortada, James W. (2015). Before the Computer: IBM, NCR, Burroughs, and Remington Rand and the Industry They Created, 1865–1956 (në anglisht). Princeton University Press. fq. 38. ISBN 978-1-4008-7276-3. Arkivuar nga origjinali më 2018-06-26.
  2. ^ "Typewriters". www.officemuseum.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 27 dhjetor 2016.
  3. ^ "Typewriters, Writing a Social History of Urban India" (në anglisht). The Wire. Marrë më 18 mars 2019.