Makineria hidraulike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një ekskavator; hidraulika kryesore: cilindrat e boom-it, lëvizja e lëvizjes, ventilatori më i freskët dhe lëvizja e lëvizjes.

Makinat hidraulike përdorin fuqinë e lëngut të lëngshëm për të kryer punë. Automjetet e rënda të ndërtimit janë një shembull i zakonshëm. Në këtë lloj makinerie, lëngu hidraulik pompohet në motorë të ndryshëm hidraulikë dhe cilindra hidraulikë në të gjithë makinën dhe bëhet nën presion sipas rezistencës së pranishme. Lëngu kontrollohet drejtpërdrejt ose automatikisht nga valvulat e kontrollit dhe shpërndahet përmes zorrëve, tubave ose tubave.

Sistemet hidraulike, si sistemet pneumatike, bazohen në ligjin e Paskal-it i cili thotë se çdo presion i aplikuar në një lëng brenda një sistemi të mbyllur do ta transmetojë atë presion në mënyrë të barabartë kudo dhe në të gjitha drejtimet. Një sistem hidraulik përdor një lëng të pakompresueshëm si lëng të tij, në vend të një gazi të ngjeshshëm.

Popullariteti i makinerive hidraulike është për shkak të sasisë shumë të madhe të fuqisë që mund të transferohet përmes tubave të vegjël dhe zorrëve fleksibël, densitetit të lartë të fuqisë dhe një gamë të gjerë aktivizuesish që mund ta përdorin këtë fuqi, dhe shumëzimit të madh të forcave që mund të arrihet duke ushtruar presione në sipërfaqe relativisht të mëdha. Një pengesë, në krahasim me makinat që përdorin ingranazhe dhe boshte, është se çdo transmetim i fuqisë rezulton në disa humbje për shkak të rezistencës së rrjedhjes së lëngut nëpër tubacione.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]